Ambtenaren zijn werknemers zoals ieder ander.
Het CDA en D66 willen dat er een eind komt aan de extra ontslagbescherming voor ambtenaren.
Het aanpassen van de rechtspositie is nodig, om de overheid te "flexibiliseren" en omdat er nu maar weinig mensen overstappen van de private naar de publieke sector en andersom. De ambtenaren hoeven niet bang te zijn dat ze opeens op straat worden gezet: "Gewone werknemers kunnen ook niet willekeurig worden ontslagen."
'Gewone' werknemers genieten al genoeg rechtsbescherming. Ambtenaren hebben helemaal geen speciale behandeling nodig. Sterker nog, één van de grootste problemen waar bedrijven mee kampen is dat ze maar moeilijk af kunnen komen van incompetente werknemers. Je moet als werkgever een verdomd goede reden hebben om iemand de laan uit te sturen. 'We hebben iemand anders gevonden die beter is' is niet voldoende.
En dat is eigenlijk al een groffe schande. Bedrijven moeten de beste mensen op de beste plek hebben. Dan kunnen ze een hogere omzet draaien, meer winst maken, en dus meer mensen aannemen. Daar profiteert de samenleving als geheel van; als je het ontslagrecht versoepelt zul je zien dat de werkloosheid direct lager wordt.
Maar goed, zo ver zijn we nog niet. Laten we eerst maar beginnen met ambtenaren.
Prima initiatief van D66 en het CDA. Laten we hopen dat andere partijen, met name de VVD, PVV en SGP, het voorstel steunen.
Overigens kunnen we natuurlijk weer op allerlei acties rekenen van ambtenaren die vinden dat zij wel degelijk recht hebben op een speciale behandeling, maar daar zullen ze alleen maar in hun eigen ruiten mee inschieten. De gewone kiezer - de gewone werknemer - heeft niets op met dit soort prima donnas.