Wanhopig zet Ed Milliband van de Britse Labourpartij bijna iedere dooddoener van een EU-lidmaatschap in.
Met een eurosceptisch UKIP dat in de peilingen groeit en groeit, een Conservatieve partij die de kiezer nog altijd een EU-referendum voorspiegelt als ze herkozen worden en een eurofiele partij als de LibDem die op 'historische uitwissing' staat krijgen de eurofanatici binnen de sociaal-democratische partij van Groot-Brittannië het Spaans benauwd. In toenemende mate beginnen ze daar te beseffen dat als men het Britse EU-lidmaatschap wil veiligstellen, dat het dan toch echt van Labour moet komen. Binnen het Verenigd Koninkrijk zijn andere bondgenoten binnenkort door de kiezer afgestraft of - om dat dus te voorkomen - zelf preventief alvast van mening veranderd.
En dus komt Labourleider Ed Milliband op de proppen met een bevlogen verdedigen van de Europese Unie. Of, bevlogen? Als je de argumenten bekijkt die de hoogste sociaal-democraat aan de andere kant van de Noordzee, moet je de originaliteit met een kaarslichtje zoeken. Werkelijk
alle clichés passeren de revue:
Miliband vindt dat het land juist meer moet samenwerken met andere EU-lidstaten. Hij denkt dat een exit slecht is voor het bedrijfsleven en miljoenen banen kan kosten.
Een EU-exit is natuurlijk niet hetzelfde als een economisch-isolationistisch beleid voeren. De EU handelt met zat niet-EU-landen. Handel stopt niet als je uit een politieke unie treedt. Derhalve zal een vertrek uit de Unie van Brussel ook geen banen kosten, laat staan 'miljoenen'. Dit is echt de categorie bangmakerij.
Het Verenigd Koninkrijk 'zal nog meer geïsoleerd raken', aldus de oppositieleider. 'Een EU-exit zal ons afsluiten van de wereld.'
Want je moet in de EU zitten om 'aangesloten' te zijn op de wereld. Zijn de Verenigde Staten ook afgesloten, dan? Of Rusland? Of China? Of Brazilië? Of Zuid-Korea? Kortom, het is echt niet nodig om lid te blijven van de EU om contact te houden met de rest van de wereld. Als het Verenigd Koninkrijk een in- en uitreisbeleid gaat voeren zoals in Noord-Korea. dán ben je je aan het afsluiten van de wereld. Maar niet als je gewoon een verdrag opzegt die een logge en bemoeierige organisatie veel zeggenschap geeeft over je land.
En tenslotte:
Zonder de EU-handelspartners zal het voor het Verenigd Koninkrijk lastiger worden om zaken te doen met opkomende economieën als Brazilië en China.
Er is echt geen enkel normaal argument te bedenken die zo'n stelling ondersteunt. Brazilië en China zoeken gewoon de beste afzetmarkt of de beste verkoper. Als Groot-Brittannië die in huis heeft, dan gaat de handel door. Dáár baseert men zich op, en zo'n EU-idmaatschap.. daar maken de Aziatische en het Zuid-Amerikaanse land echt geen punt van. Het interesseert ze niet eens.
Kortom, Ed Milliband valt dus weer eens genadeloos aan de kant. Geen wonder dat zijn partij zich momenteel aan het opmaken is
de man te vervangen. Ik hoop dat al die pogingen op niets uitlopen; het zou fantastisch zijn als Labour
all-in europhile gaat aankomende parlementsverkiezingen, en door diens houding er voor zorgt dat de Conservatives en UKIP samen een meerderheid veroveren.