1. Home
  2. Al Gore krijgt eredoctoraat Universiteit Tilburg

Al Gore krijgt eredoctoraat Universiteit Tilburg

Geen categorie05 nov 2010, 16:30
Al Gore krijgt een eredoctoraat van de Universiteit van Tilburg (UvT). Het wordt de voormalig vice-president van de Verenigde Staten op 23 november toegekend.
Gore is die dag op de UvT om de 83-ste verjaardag van de universiteit luister bij te zetten. Hij houdt een lezing over 'groen denken, een economische strategie voor de 21-ste eeuw'. Hoogleraar Aart de Zeeuw, directeur van het onderzoeksinstituut Tilburg Sustainability Center (TSC), fungeert als erepromotor. Het TSC beleeft die dag zijn officiële lancering. Het TSC werkt op het snijvlak van economie, ethiek en recht aan onderwerpen als maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzame ontwikkeling, duurzaam beleggen, milieueconomie en klimaatverandering.
De UvT verleent Gore een eredoctoraat vanwege zijn maatschappelijke verdiensten met betrekking tot het klimaatvraagstuk.
Het is opmerkelijk dat uitgerekend Tilburg dit initiatief heeft genomen. Deze Universiteit beschikt namelijk niet over een faculteit die iets met klimaat heeft te maken. Dan denk je toch meer aan Utrecht en Wageningen. Maar ja, die weten van de hoed en de rand en zijn daar dus begrijpelijkerwijs niet aan begonnen. Bovendien is het vreemd omdat Al Gore door zijn royale levensstijl nu niet bepaald de Moeder Theresa van de duurzaamheid kan worden genoemd. En dan Gore's verdiensten voor het klimaatvraagstuk? Zou er iemand in Tilburg zijn die de laatste tijd nog eens kranten en zo meer heeft gelezen? Daaruit had men toch kunnen concluderen dat 'The Inconvenient Truth' van Al Gore slechts misleidende klimaatpropaganda bevat. Zie bijvoorbeeld de kritiek van Christopher Monckton hier, die 35 fouten in de film telde (ongeveer één per drie minuten). Met zo iemand zou een eerbiedwaardige universiteit, waar het zoeken naar waarheid toch centraal zou moeten staan, zich toch niet moeten willen encanailleren, laat staan een eredoctoraat verlenen.
Verschillende van mijn respondenten hebben als devies 'follow the money' als men wil weten waarom bepaalde ontwikkelingen plaatsvinden. Dat is m.i. een verhelderende benaderingswijze. De klimaathype vormt de legitimering van nieuwe, brede geldstromen. Subsidies voor duurzame energie, zoals zonne- en windenergie, alsmede de handel in CO2-uitstootrechten. Degenen die een centrale rol spelen in het klimaatgebeuren zijn goed gepositioneerd om daarvan een graantje mee te pikken. Al Gore heeft laten weten 'to put his money where his mouth is' en heeft in tal van dergelijke activiteiten geïnvesteerd. Het heeft hem tot dusver geen windeieren gelegd.
Terzijde zij opgemerkt dat ook de bijklussende Pachauri, voorzitter van het VN-klimaatpanel (IPCC), op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling tegen zich heeft, en dat ook de opvolgster van Yvo de Boer, Christiana Figueres, zich terzake niet onbetuigd laat.
Op de directe wijze die wij inmiddels van hem gewend zijn, heeft Kamerlid Richard de Mos (PVV) de Universiteit van Tilburg opgeroepen om af te zien van de verlening van het eredoctoraat.

De PVV heeft met grote verbazing kennis genomen van het bericht dat de Universiteit van Tilburg Al Gore een eredoctoraat wil gaan geven op 23 november.

PVV-er De Mos: “Al Gore wordt door de Universiteit van Tilburg beloond voor jokkebrokken. De afgelopen jaren hebben kritische wetenschappers een Zwitserse gatenkaas gemaakt van zijn klimaatfilmpje 'The Inconvenient Truth'. Gore zaait klimaatdoem en verderf, maar zelf is hij niet vies van energie over de balk smijten. Begin 2007 verbruikte hij 20x meer energie dan een gemiddeld Amerikaans huishouden”!

Volgens de PVV kunnen beter mondige wetenschappers die de moed hebben om de door het IPCC en Al Gore opgedrongen klimaattheorie te bekritiseren in het zonnetje worden gezet door de Universiteit van Tilburg.

“Deze wetenschappers vallen vaak tussen de wal en het schip en worden door het IPCC-voorzitter Pachauri zelfs voor Holocaustontkenners uitgemaakt. Ik roep de Universtiteit van Tilburg dan ook af te zien van het uitreiken van een eredoctoraat aan deze hypocriete klimaatgoeroe", aldus De Mos.

Hierbij rijst een uiterst pijnlijk dilemma voor Tilburg. Als de zaak wordt afgeblazen, lijdt de universiteit uiteraard gezichtsverlies. Maar als de zaak tóch doorgaat ... oei, oei, oei, oei.
Nog een klein puntje. Normaal vraagt Al Gore $ 100.000 voor een optreden. De vraag is of hij dat ook voor zijn verschijning in Tilburg heeft bedongen. Zo ja, wie betaalt dat dan uiteindelijk? De Nederlandse belastingbetaler?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten