1. Home
  2. Acht redenen voor China's harde landing

Acht redenen voor China's harde landing

Geen categorie04 jul 2011, 14:00
Het is niet alles goud wat er blinkt in China. En dit zijn redenen waarom de explosieve groei voorbij is.
1) De Chinese groei is nog altijd sterk afhankelijk van de Amerikaanse consument. De autonome groei waar de Partij steeds over spreekt, is nog ver weg. Chinese bloei is heel moeilijk als de westerse groei vertraagt.
2) Het Amerikaanse BBP is met 14,3 miljard dollar nog altijd drie keer groter dan het Chinese, om nog maar te zwijgen over de 16,2 miljard dollar die de EU eruit perst. Het BBP per hoofd van de bevolking is in de VS zelfs twaalf keer hoger dan dat van China. Om dat in te halen hebben de Chinezen nog eens dertig jaar van ononderbroken tien procent jaarlijkse groei nodig.
3) De Chinese Eenkindpolitiek zorgt voor een bevolkingsafname na 2014. De oneindige blikken goedkope arbeid nemen dan af. Een van de belangrijkste redenen voor de Chinese concurrentiekracht zijn de enorme hoeveelheden arbeiders die dan inefficiënt mogen zijn, maar door hun aantallen en lage lonen goedkoop kunnen produceren.
4) In verband met het derde punt: de Chinese lonen stijgen momenteel al flink. Vietnam en Pakistan zijn dichtbij en westerse bedrijven verplaatsen hun productie in toenemende mate naar deze landen, waar arbeid goedkoper is.
5) De enorme groei in rijkdom wordt afgezwakt door torenhoge inflatie. Een gevolg is dat slechts de rijkste twintig procent inwoners van Peking een huis kan kopen. De tachtig procent daaronder ziet zijn koopkracht te sterk aangevreten worden door inflatie.
6) Chinese banken zitten meer dan vuistdiep in vastgoed. En iedereen weet waar de nieuwste bubbel zit. De banken gaan vreselijk pijn lijden als dat zaakje klapt.
7) De Chinese groei is inmiddels al flink vertraagd. In april van dit jaar groeide bijvoorbeeld de autoverkoop (een mooie indicator) met slechts drie procent, tegenover een whopping 33 procent gemiddelde groei in 2010.
8) De Partij zal de yuan te lang kunstmatig laag houden. Dat ziet er leuk uit voor de exportcijfers, maar betekent wel dat Chinese bedrijven niet zullen innoveren en dat er hooguit kunstmatig banen gecreeërd zullen worden. Als de yuan stijgt, wat onherroepelijk zal gebeuren, wordt dat een slagveld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten