Vandaag herdenken we D-Day.
D-Day was misschien wel de belangrijkste dag in de hele Tweede Wereldoorlog, tenminste aan het westelijke front. Er zijn debatten dat de strijd niet gewonnen had kunnen worden zonder belangrijke gewonnen veldslagen (door de Russen) in het oosten, maar dat doet niets af aan het belang van D-Day.
Daarom is het terecht dat we de landing van de geallieerden op die dag, 6 juni 1944, jaarlijks herinneren. Verreweg de meeste soldaten waren jongemannen. Tieners, zelfs. 18- en 19-jarigen. Jongens die normaal gesproken dronken moeten worden en lekker uit moeten gaan. Maar op die dag, op D-Day, bevonden ze zich opeens in de hel op aarde. Ze werden van alle kanten onder vuur genomen door de Duitse Nazi's. Duizenden kwamen om, alleen in een poging om op het strand te komen.
Maar: ze gaven niet op. Hele golven jongemannen uit, met name, Amerika, Canada en Engeland (en, minder qua aantallen, maar toch: Polen, Nederland, Frankrijk, etc.) kwamen het strand op, renden voor zover ze dat konden, gingen plat op de grond liggen waar dat moest (wat bijna overal was), kropen vervolgens centimeter na centimeter naar voren... en slaagden er uiteindelijk in om de Nazi's terug te dringen. Daardoor kon Frankrijk bevrijd worden. Later volgden de andere bezette West-Europese landen waaronder Nederland.
Die soldaten, die jongemannen, hebben in die strijd natuurlijk meer gezien dan de meeste mensen in hun hele leven te zien krijgen. Dat zie je ook hier, in deze beelden van de 94-jarige veteraan Francis. Die bezocht voor de camera's van EenVandaag onlangs de militaire begraafplaats Margraten, waar hij in snikken uitbarstte toen hij het graf van zijn voormalige commandant zag.
https://twitter.com/simonetukker/status/1136556203348299777
Me dunkt dat vandaag een superbe dag is om wat meer te lezen over D-Day... of er wat films en documentaires over te kijken. Normaal gesproken zou ik mensen adviseren om YouTube eens te bekijken, maar aangezien die website er een handje van heeft alles en iedereen dat enigszins rechts is te 'demonetizing' ben ik daar wel klaar mee. Gelukkig zijn er sites als Netflix waar we ook terecht kunnen voor dit soort zaken.