Wordt ABN Amro vroegtijdig verkocht?

Geen categorie22 aug 2013, 9:29
Het heet dat minister van Financiën en Eurogroep voorzitter Jeroen D. haast heeft. Grote haast. Nog deze week zou er een besluit genomen worden omtrent de verkoop van staatsbank ABN Amro. Destijds door diens partijgenoot Bos (PvdA) gekocht voor een slordige € 30 miljard, inclusief nabetalingen. Verwachte opbrengst: € 6 miljard. Een verschil van maar liefst 400 procent. Vanwaar dan die haast?
Die haast is geboden, omdat het lastenverzwaringskabinet nóg meer geld nodig heeft althans volgens Jeroen Dijsselbloem, die ongetwijfeld spreekt namens het paarse kabinet-Rutte II. Er is dus meer geld nodig en wel snel. Geld om de windmolenwaanzin te promoten en miljarden aan de Franse banken, Griekse fraudeurs en de Spaanse overheid te geven. Daarom verkoopt de sociaal-democraat Dijsselbloem maar alvast ons tafelzilver. Immers, binnen is binnen en krijgen is de kunst. Of het verstandig is? Ach, het antwoord op die vraag mag de geschiedenis leveren.
Dijsselbloem zei over ABNAMRO:

"zoveel geld als mogelijk proberen terug te verdienen van wat we erin hebben gestoken, maar ABN Amro moet op lange termijn geen staatsbank blijven."

Hij voegde er nog aan toe te hopen dat oud-minister Gerrit Zalm nog even topman blijft na verkoop. Natuurlijk: If you scratch my back, I will scratch yours. De PvdA zal de PvdA niet zijn als ze haar 'flipperkastbankier' niet in bescherming neemt. Voor wat, hoort wat immers. Dat het kabinet binnenkort beslist over de toekomst van ABN wil nog niet zeggen dat de bank al snel naar de beurs gaat. Afgelopen maart zei Dijsselbloem nog dat de marktomstandigheden er niet naar waren om de bank naar de beurs te brengen. En eerder deze week herhaalde hij nog, dat hij de bank van de hand wil doen zodra 'de markt' het toelaat. De heer Zalm zei onlangs nog, dat zijn bank pas op zijn vroegst in de zomer van volgend jaar rijp is om geprivatiseerd te worden. Dus vanwaar die plotse haast?
Er zijn natuurlijk vele wegen die naar Rome leiden. Zo kan de bank desgwenst naar de beurs worden gebracht,  maar ook in zijn geheel verkocht worden aan een andere partij. Daarnaast kan de eigenaar (dat zijn wij, u en ik, via de staat) niet alle aandelen verkopen, maar slechts een gedeelte. Socialisten als regeringspartij PvdA en oppositiepartij SP willen dat ABN Amro voor de helft in handen van de staat blijft en de rest verkocht wordt aan institutionele beleggers.
Wat ik er van vind? Om te beginnen dat een behoefte aan geld nooit een goede reden is om je tafelzilver te goedkoop te verkopen. Ten tweede dat de bank een verkeerde bestuurder heeft. Ten derde dat er sowieso niks overhaasts gedaan moet worden: haastige spoed is zelden goed. En tenslotte vind ik, dat het verschil tussen aankoopprijs en actuele waarde dermate groot is dat je wel gek zou zijn om dat verlies nu te nemen. Daar bestaat geen enkele grond voor, behalve dat de Other Peoples Money Spenders van de PvdA en VVD geld nodig hebben om hun klimaathobbies en andere carousselproducten te blijven financieren.
Ik heb het al zovaak gezegd, slim bezuinigen doe je zo: het mes in de overheid, in het subsidiecircus en in de EU-afdrachten.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten