De Europese inlichtingendiensten zijn op zoek naar minstens acht moslimextremisten die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de aanslagen in Brussel en/of in Parijs. Tenminste één van de verdachten woonde of verbleef in Nederland. De Amerikaanse zender baseert zich op een intern document dat verspreid is tussen de verschillende inlichtingendiensten onderling. Volgens CNN hadden 7 van de 8 gevluchte verdachten ook nog eens banden met Abdelhamid Abaaoud -- degene die de aanslagen in Parijs organiseerde -- én met Salah Abdeslam, de enige terrorist die ontkwam.
Dat betekent dus dat de beide aanslagen uitgevoerd werden door dezelfde groep moslimextremisten, of in ieder geval door extremisten die elkaar kenden.
Bijzonder zorgwekkend natuurlijk, maar het wordt nog erger. Volgens de inlichtingendiensten woorden drie van de acht verdachten namelijk (enige tijd) in resp. Nederland, Duitsland en Zweden. Dit betekent dat ze bijzonder internationaal georiënteerd waren én zijn, en dus ook vrijwel zeker overal bondgenoten hebben die ze kunnen helpen nu ze op de vlucht zijn voor de autoriteiten.
CNN weet niet alleen dat de autoriteiten op zoek zijn naar acht verdachten, maar twee ervan zijn zowaar geïdentificeerd. Het gaat om Naim al Hamed en Yoni Patric Mayne. Naim al Hamed wordt ervan verdacht dat hij operationeel betrokken was bij de aanslag in Brussel. Hoewel dat vrijwel zeker niet zijn echte naam is noemen de autoriteiten hem zo omdat hij onder die naam, samen met een andere extremisten (Monir Ahmed Alaaj), in september vorig jaar van Syrië naar Europa reisden.
Syrische
ISIS-strijders die de vluchtelingencrisis gebruiken om terroristen naar Europa te smokkelen. Tja, dat had natuurlijk niemand zien aankomen. Ahem.
Hoewel Monir Ahmed Alaaj samen met Abdeslam werd opgepakt geldt dat helaas niet voor Al Hamed. Die is nog steeds voortvluchtig en wordt, logischerwijze, als bijzonder gevaarlijk beschouwd.
Yoni Patric Mayne is een Belgische-Malinees. Hij stond al langer op de radar van de Belgische inlichtingendienst omdat hij in 2014 samen met Abaaoud naar Syrië was gereisd. Hij deed dat via Turkey: op 20 januari 2014 reisden hij, Abaaoud en diens 13-jarige broertje, van Keulen naar Istanbul.
Ongelooflijk genoeg publiceerde ISIS in Raqqa in 2014 een foto van Mayne omdat die zogenaamd dood was. De autoriteiten zijn er nu van overtuigd dat zijn dood in scene was gezet om het gemakkelijker voor hem te maken om terug naar Europa te reizen. Abaaoud deed hetzelfde met zichzelf: hij liet geruchten teruglekken naar zijn familie in België dat hij overleden was. Het is best mogelijk dat hij en Mayne daardoor allebei probleemloos terug naar Europa konden komen, waar ze vervolgens dus vreselijke aanslagen planden.
Het ergste van dit alles? Aangezien minstens acht terroristen zijn ondergedoken moeten we er ernstig rekening mee houden dat er de komende tijd meer aanslagen gepleegd worden in Europa.