Soms maken de kleinste mensen het grootste verschil.
Een 9-jarig meisje neemt het motto van haar school, 'wat hier begint verandert de wereld,' buitengewoon serieus. Het ultieme bewijs? Haar acties toen ze door had dat haar beste vriendin niet in een lokaal speeltuin kon spelen omdat ze aan een ernstige ziekte lijdt: cerebral palsy of hersenverlamming.
Jayci Stubblefield hoopt dat ze de wereld kan veranderen voor haar vriendinnetje Rylea Lambert. De twee ontmoetten elkaar in groep 5 (of: de tweede klas van de lagere school). Sindsdien zijn ze onafscheidelijk van elkaar.
"Ik begon met haar te spelen en ze bleek al snel een heel leuke vriendin te zijn."
Het hoofd van de school, Jason Beatty, zegt het volgende over de vriendschap tussen de twee meisjes:
"De twee zijn echt beste vriendinnen. Je zult nooit twee vriendinnen vinden die meer met elkaar lachen dan zij."
Rylea is een echte lachebek die niet alleen zelf veel plezier in het leven heeft, maar die er ook altijd voor zorgt dat andere mensen ook lachen en plezier hebben. Helaas kan Jayci zich de dag maar al te goed heugen dat haar 10-jarige vriendin opeens in huilen uitbarsten en nagenoeg ontroostbaar was.
"Rylea kon niet meespelen in onze speeltuin en begon ineens heel hard te huilen. Ze had namelijk niemand om mee te spelen."
Jayci's hart brak toen ze het verdriet van haar vriendinnetje zag. Rylea wilde namelijk wel buitenspelen, maar kon het niet omdat haar rolstoel niet over het grind in de speeltuin kon rijden. Jayci legt uit:
"Ik bleef maar tegen mezelf zeggen: waarom kan niet elk kind lekker spelen? En toen dacht ik: 'Elk kind heeft het recht om te spelen.' Geen is anders - behalve wat de manier betreft waarop ze leren."
En dus besloot het 9-jarige meisje om in actie te komen. Het hoofd van de school legt uit:
"Ze zei tegen me, 'we moeten een andere grond aanleggen zodat ze met haar rolstoel de speeltuin in kan rijden. Ook moet er een schommel voor haar komen'. Ze had al wat onderzoek gedaan en toonde me foto's van schommels die speciaal gemaakt zijn voor rolstoelen: je kunt de rolstoel erin vastzetten. Helaas kwamen we erachter dat de kosten voor zo'n schommel veel hoger waren dan we dachten - en konden betalen."
De schommel kostte namelijk maar liefst $10.000, oftewel iets van 9.000 euro. De school kon dat bedrag niet zomaar even optrommelen; niet zo gek natuurlijk.
Daarom besloten Jayci en Rylea om contact op te nemen met de mensen die er toe doen... en die het verschil kunnen maken: de leiders van Aledo ISD Education Foundation, een organisatie die zich juist met dit soort zaken bezighoudt.
Jayci:
"Ik sprak met 40 leiders van de organisatie en maakte hun allemaal aan het huilen - en mijn moeder en vader, en Rylea's moeder en vader."
Tricia Carter-Haber, de voorzitter van de stichting, legt uit:
"Je kon zien dat ze maar één ding wilden: samen met hun andere vriendjes spelen. Ik zeg je, grote, stoere vaders huilden. Iedereen - van moeders tot leraren - had tranen in de ogen."
De stichting besloot zich achter Jayci's verzoek te storten en wil nu rolstoel-vriendelijke schommels neerzetten bij vier scholen. Helaas is de stichting gebonden aan allerlei regels wat betreft de manier waarop het zijn geld besteedt. Dit betekent dat de stichting op zoek moet naar private donors en andersoortige vrijwilligers om de schommels daadwerkelijk aan te schaffen en te installeren.
Om dat te bereiken heeft de Aledo ISD Education Foundation een ware campagne opgezet. Ze proberen het doel van de campagne op verschillende manier te verspreiden: van mond-op-mond reclame tot het inzetten van video's. Carter-Haber:
"Het doel is 40.000 dollar. We hebben nu ongeveer een kwart opgehaald van het benodigde bedrag. Hoe eerder we het bedrag ophalen, hoe groter de kans dat we de schommels nog kunnen installeren voor het einde van Rylea's aanwezigheid op deze school."
Jayci blijft echter niet rustig afwachten tot de stichting genoeg fondsen ophaalt om haar vriendin Rylea te helpen. Om het proces te versnellen heeft ze een Go Fund Me pagina opgezet waar ze zoveel mogelijk geld probeert op te halen. Op het moment van schrijven staat de teller op meer dan 2.000 dollar: geen geringe prestatie voor een meisje van 9 jaar oud.
Daarnaast is ze ook actief op Facebook, met een eigen pagina genaamd Jayci's Heart. Ze gebruikt de pagina onder meer om mensen te vragen om geld te doneren. Ook verkoopt ze armbandjes en t-shirts met op de voorkant een J en een R (voor Jayci en Rylea), en op de achterkant de tekst "Every kid deserves a chance to play" ("Elk kind heeft het recht om een kans te krijgen om te spelen").
Met die inzet twijfel ik er geen moment aan dat Jayci haar doel uiteindelijk zal bereiken. Wat is dit meisje een geweldig voorbeeld voor leeftijdsgenoten én voor alle volwassenen in de wereld die denken dat zij nooit het verschil zullen kunnen maken.