1. Home
  2. €8 miljard naar Zuid-Europa, en Rutte vindt dat "terecht"

€8 miljard naar Zuid-Europa, en Rutte vindt dat "terecht"

Geen categorie28 jun 2013, 10:15
Open uw portemonnee eens, en koester het geld wat u er in heeft zitten. Neemt u maar afscheid: een deel van deze muntjes en briefjes zal u immers voorgoed moeten gaan missen.
Een deel van uw geld gaat namelijk op reis: naar Zuid-Europa. Om daar vervolgens te helpen met het bestrijden van de torenhoge jeugdwerkeloosheid. Aldus heeft onze koene ridder Mark Rutte in ieder geval vandaag besloten in Brussel. Volgens het NRC:

De Europese Unie steekt de komende jaren acht miljard euro in de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Het geld gaat alleen naar landen waar de jeugdwerkloosheid boven de 25 procent dreigt uit te komen. [...] Omdat het geld alleen naar landen gaat waar de jeugdwerkloosheid hoger ligt dan een kwart, komt Nederland niet in aanmerking. Volgens premier Mark Rutte is dat terecht. In Nederland zaten in mei 2013 ongeveer 134.000 jongeren zonder werk, wat neerkomt op een jeugdwerkloosheidspercentage van 15,7 procent.

Nu is het op het eerste oog een sympathiek idee dat Nederland gaat helpen de Griekse, Spaanse, Portugese en Italiaanse jongeren aan een baan te helpen, maar de vraag is alleen: hebben we dat geld niet veel harder nodig thuis? Nederland heeft een vrij forse jeugdwerkloosheid van bijna 16%, en ook dat is een probleem dat aandacht behoeft. Maar nee: de werkloze Nederlandse jeugd kan stikken, terwijl onze regering wel graag geld steekt in de nationale beslommeringen van landen die cultureel en geografisch gezien vrij ver van ons afliggen.
De Nederlandse belastingbetaler wordt dus gestraft omdat hij het beter doet dan de Zuid-Europese, en moet z'n boete uitkeren aan de arme stakkers uit het Zuiden. Ik zal er geen doekjes om winden: dit is gewoon nivellering. Ons (relatief) succes wordt bestraft, en Zuid-Europees lanterfanten wordt beloond. Ik ben blij voor onze VVD-premier dat nadat hij onder grote druk de inkomensafhankelijke zorgpremie uit z'n handen moest laten vallen, weer een nieuw herverdelingsproject heeft gevonden.
Na het 'zorgpremie-oproer' afgelopen herfst sprak Rutte nog berouwvol van 'een fout' en 'een vergissing' en bood zijn excuses aan. Nu zegt de premier dat de bereikte nivellering gewoon 'terecht' is; deze keer dus op Europese schaal. Wat is er gebeurd met de man die triomfantelijk aankondigde dat we een kabinet zouden krijgen waar rechts Nederland "zijn vingers bij zou aflikken"? Die man staat met hetzelfde gemak nu Nederlandse euro's uit te delen aan Zuid-Europese schooiers.
"Terecht" dat wij dokken, en zij incasseren. Toch? Uw geld is immers ook wel toe aan een vakantie aan de Middellandse Zee. Uw bankbiljetten zet alvast de koffers klaar: morgen zijn ze met de noorderzon vertrokken. Tot ziens!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten