GroenLinks denkt de oplossing voor de hoge werkloosheid te hebben gevonden: We gaan gewoon allemaal minder werken!
GroenLinks-leider Bram van Ojink presenteerde zijn plan maandag onder de noemer "Werk eerlijk delen." Blijkbaar wil GroenLinks niet alleen nivelleren met ons geld, maar ook met onze tijd.
Het kabinet pakt de werkloosheid aan door het ontslagrecht te versoepelen en de duur van de WW te verkorten. Dat moet tegelijkertijd bedrijven aansporen meer mensen in dienst te nemen en werklozen meer prikkel geven om een nieuwe baan te vinden.
Van Ojik is ontevreden met die veranderingen. "Maar er ís helemaal geen werk," klaagt hij. "En het kabinet staat er bij en kijkt er naar." Dat is dus niet waar, want het kabinet hervormt, maar niet op de manier die GroenLinks wil.
Wat wil GroenLinks dan wel? In de eerste plaats de loonkosten verlagen. Daar is niets mis mee. Sterker, dat is op zich een goed plan, ware het niet dat GroenLinks de belastingdruk niet verlaagt, maar verschuift. "Minder belasten wat we willen aanmoedigen: werk. En meer belasten wat we willen ontmoedigen: vervuiling. Dan wordt het aannemen van mensen veel goedkoper en stijgt de werkgelegenheid." Behalve bij bedrijven die 'vervuilen', want die betalen meer.
Tweede voorstel: een lagere inkomstenbelasting voor lage inkomens. Ook dat klinkt mooi, maar ook dat wil GroenLinks betalen door de lasten naar 'vervuiling' te verschuiven. Fabrieken en energiecentrales kunnen de deuren dan wel sluiten.
Ten slotte: een 32-urige werkweek. Concrete voorstellen om dat te bewerkstelligen heeft GroenLinks niet. "Wij roepen daarom de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op hierover in gesprek te treden met werknemers en werkgevers," schrijft de partij.
Bijzonder origineel is het plan niet. Achterhaald wel. We leven immers niet meer in de jaren vijftig waarin iedereen een vaste baan voor het leven heeft. De arbeidsmarkt vraagt juist om flexibiliteit.
Veel Nederlanders werken al minder dan 40 uur per week en dat gaat prima. Nederlandse werknemers zijn zo'n beetje de meest arbeidsproductieve ter wereld en dat is wat telt, niet het aantal uren dat iemand werkt. De idee dat de overheid wel weet hoeveel uren we moeten werken, is niet meer van deze tijd en was altijd een slecht idee. Bij het ene bedrijf werkt men 36 uur per week, bij het andere 40. De ene werknemer doet in 32 uur net zoveel als een ander in 36.
GroenLinks ziet werk als iets dat 'verdeeld' kan worden, maar dat is een misvatting. Wanneer we iedereen een paar uur minder per week laten werken, schept dat niet plots banen. De lasten voor werkgevers zijn nog immers altijd te hoog. De voorgenoemde hervormingen van het ontslagrecht en de WW gaan pas halverwege 2015 in. Het minimumloon is in bijna geen ander Europees land zo hoog en hoger dan wat iemand nodig heeft om iedere maand van rond te komen. Verlaag de belastingen, de uitkeringen en het minimumloon, dan daalt de werkloosheid wel. Het plan van GroenLinks, daarentegen, zet geen zoden aan de dijk.