2 Miljoen gepensioneerden straks mogelijk 15 procent gekort! Minister Koolmees (D66, Sociale Zaken) grijpt niet in!

Geen categorie01 feb 2019, 20:00
Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken zegt niet te willen ingrijpen met noodmaatregelen om dreigende pensioenkorting te voorkomen. Hij wil eerst een nieuw pensioenstelsel. Via het AD.
De kans is redelijk aanwezig dat volgend jaar zo'n 2 miljoen gepensioneerden en deelnemers tot zo'n 15 procent op hun pensioen worden gekort! Eind vorig jaar klapte het overleg met de vakbonden, zij vonden dat er niet genoeg werd gedaan om de AOW-leeftijd langzamer te laten stijgen. Het kabinet zette daar als argument tegenover dat volgende kabinetten te maken zouden krijgen met de extra kosten die dat met zich meebrengt, en wil ze niet zomaar op gaan zadelen met 6 miljard euro extra kosten op de lange termijn.
Voor Koolmees (en eigenlijk iedereen) lijkt het probleem zich te bevinden in de 'doorsneepremie', dat houdt in dat werkgevers bij iedere werknemer een vast percentage inhouden op het loon en dat als premie afdragen aan pensioenfondsen. Het probleem met dit systeem is echter dat de premie van jonge werknemers langer vast blijft staan maar wel hetzelfde oplevert als de afgedragen premie van hun oudere collega's. Het verschil gaat naar de gepensioneerden.
Nu werk niet meer 'je leven lang bij één bedrijf' is en (vooral veel jonge) werknemers uiteindelijk voor zichzelf beginnen, betekent dit dat zij aanvankelijk te veel mee hebben betaald. De vakbonden willen hier een maatregel dat zzp'ers verplicht moeten worden om pensioen op te bouwen, maar Koolmees gaat hier niet in mee.
Hij heeft de voorkeur voor een vrijwillige optie. Dit is echter een behoorlijk grote groep werknemers (>10%) die nu geen pensioen opbouwen. Dat is behoorlijk slikken voor aanstaand gepensioneerden, want wie nu pensioen krijgt, ontvangt dat door geld dat nu afgedragen wordt!
Het wordt echter wél mogelijk voor gepensioneerden om in één klap maximaal 10 procent van hun pensioen uitgekeerd te krijgen. Hiermee kunnen zij dan schulden afbetalen en maken zij ook minder aanspraak op het resterende pensioenpotje, al is de uitwerking hiervan nog niet volledig en moet er nog een wettelijke keuzemogelijkheid voor worden gemaakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten