Het is een opmerkelijke dubbele standaard die de NRC hanteert. Terwijl de krant graag kritisch bericht over anderen, blijkt het bijzonder terughoudend te zijn als het gaat om het belichten van zijn eigen misstanden. Dit wordt pijnlijk duidelijk in het verhaal van Pieter Kottman, oud-redacteur van NRC, en de vele andere redacteuren die gedwongen waren te vertrekken vanwege het brute optreden van voormalig hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Kottman stelt terecht de vraag in HP/De Tijd waarom de krant wel bereid is om kritisch te schrijven over
grensoverschrijdend gedrag van anderen, maar zwijgt over het gedrag van de eigen hoofdredacteur. Hij wijst erop dat de NRC stelt dat er niet lichtvaardig moet worden heengestapt over het gedrag van een minister, maar dat dit principe niet lijkt te gelden voor de eigen hoofdredacteur. Het lijkt erop dat het NRC hier met twee maten meet en selectief omgaat met het belichten van misstanden.
Het is verontrustend dat een krant die zichzelf graag profileert als een waakhond van de democratie en de waarheid, zo weinig transparantie en zelfreflectie toont. Het NRC zwiept graag met de grootste wijsvinger, maar lijkt niet bereid te zijn om dezelfde maatstaven op zichzelf toe te passen. Dit roept vragen op over de integriteit en geloofwaardigheid van de krant.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat
JA21 Kamerlid Derk-Jan Eppink zich herkent in het verhaal van Kottman en pleit voor een 'Waarheidscommissie' bij de NRC. Als voormalig medewerker van zowel NRC als De Standaard kent Eppink Vandermeersch en beschrijft hij hem als zowel een inspirator als een driftkikker. Het is een verontrustend beeld van de persoon die aan het hoofd stond van een krant die pretendeert objectief en kritisch te zijn.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites. Het wordt hoog tijd dat de NRC de hand in eigen boezem steekt en zichzelf onder de loep neemt. Als de krant werkelijk wil staan voor journalistieke integriteit en onafhankelijkheid, moet het ook bereid zijn om zijn eigen fouten en misstanden aan het licht te brengen. Het kan niet zo zijn dat de NRC de rol van de alwetende waakhond op zich neemt, terwijl het zijn eigen misstappen verhult.