December 2024 gaat de boeken in als een van de slechtste maanden ooit voor zonnepaneeleigenaren. Het eindeloze grijze winterweer snoept tientallen procenten van de maandopbrengst af. Voor iedereen die dacht goedkoop uit te zijn door zonnepanelen te installeren, is dit een flinke reality check. Deze maand toont keihard aan dat hardlopers doodlopers zijn, en dat je niet voor een dubbeltje op de eerste rang kunt zitten zonder risico’s.
Volgens cijfers van Energieopwek.nl is deze maand slechts 478 megawattuur zonnestroom opgewekt – een historisch dieptepunt. Ter vergelijking: in december 2023 was dat nog 510 megawattuur en in 2022 zelfs 513 megawattuur. Wat dit nóg schrijnender maakt, is dat het opwekvermogen sinds 2022 met maar liefst 22% is gestegen door de massale installatie van nieuwe panelen. Maar meer panelen betekent blijkbaar niet automatisch meer winst.
Voor zonnepaneeleigenaren is het pijnlijk om te zien hoe hun investering letterlijk in de schaduw staat. De opbrengsten dalen, terwijl energiebedrijven hun klanten via dure terugleverkosten en het afschaffen van de salderingsregeling in de tang nemen. Kortom: de groene droom van goedkoop en duurzaam elektriciteit opwekken lijkt zich in deze grijze maand eerder te ontpoppen als een fletse illusie.
Hoewel de opbrengst deze maand zwaar tegenvalt, blijft de installatie van zonnepanelen op jaarbasis nog steeds rendabel. Zonnepanelen leveren gemiddeld maar een paar procent van de totale jaaropbrengst in december, dus een slechte maand maakt niet meteen een rampjaar. Toch begint de hype af te nemen. De markt voor nieuwe installaties is ingezakt en veel mensen twijfelen of de investering de moeite waard blijft nu de salderingsregeling sneuvelt.
Deze belabberde maand toont opnieuw aan dat het ideaal van volledig zelfvoorzienende energie met zonnepanelen niet zo simpel is als de overheid en installateurs ons graag willen doen geloven. Het is allemaal afhankelijk van het weer – en dat is in Nederland nu eenmaal onvoorspelbaar. De huidige cijfers laten zien dat zonnestroom nog steeds een ondersteunende energiebron is, geen volledige oplossing.
Met de grijze dagen en de teleurstellende cijfers voor december blijft één vraag hangen: wie profiteert er écht van de zonnepaneelindustrie? Voorlopig lijken het de energiebedrijven te zijn, die met hun beleid steeds meer geld uit de zakken van consumenten kloppen. De eigenaar van zonnepanelen blijft intussen afhankelijk van grillige weersomstandigheden, politiek beleid en, laten we eerlijk zijn, een flinke dosis hoop.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
Het is duidelijk: terwijl de wolken boven Nederland samenpakken, lijkt het groene ideaal langzaam te verbleken. Misschien is het tijd om onze energieplannen eens flink te heroverwegen. Want als deze december ons iets heeft geleerd, dan is het dat blind vertrouwen op "duurzaam" geen garantie is voor succes.