De beloftes van wind- en zonne-energie klinken mooi: ‘groene stroom voor een duurzame toekomst’. Maar de realiteit laat een heel ander beeld zien. Op dagen zoals gisteren en vandaag worden de tekortkomingen van deze zogenaamde “duurzame” energiebronnen pijnlijk zichtbaar.
De energieprijzen schieten de laatste dagen door het dak, vooral voor mensen met een dynamisch energiecontract. Een kilowattuur kostte gisteren al een recordbedrag, vandaag zelfs 1,2 euro tussen vijf en zes uur. Dit is niet zomaar een toevallige piek. Het weerspiegelt de structurele zwakte van een energiesysteem dat afhankelijk is van zon en wind. Zoals altijd mag de consument weer de knip trekken voor de groene idealen van linkse politici.
Wanneer de zon niet schijnt en de wind niet waait, stort de productie van wind- en zonne-energie in. Dit zet druk op gascentrales, die opeens veel meer moeten produceren. Maar ook hier zitten problemen aan. Gascentrales zijn vaak duur in onderhoud en hebben geen gegarandeerd verdienmodel meer. Deze situatie is geen uitzondering, maar een voorproefje van wat ons te wachten staat in een energiesysteem dat zich blindstaart op hernieuwbare bronnen.
Lees ook: Groene sprookjes weerlegd: zó inefficiënt is wind- en zonne-energie
Terwijl Nederlandse huishoudens recordprijzen betalen, exporteren we ook nog stroom naar Duitsland. Waarom? Omdat onze Oosterburen halsstarrig kerncentrales sluit en bruinkool probeert te mijden. Het probleem zit diep. Gascentrales worden steeds minder rendabel omdat wind en zon de markt overnemen wanneer het goed weer is. De oplossing? Een “capaciteitsmarkt,” waarbij energiebedrijven betaald worden om gascentrales in stand-by te houden. Een dure noodmaatregel, die uiteindelijk door de belastingbetaler wordt opgehoest.
Maar dit systeem blijft onbetrouwbaar en onvoorspelbaar. In de zomer zien we negatieve energieprijzen, terwijl in de winter huishoudens worden opgezadeld met exorbitante rekeningen. Dit is geen vooruitgang, maar chaos. Het is tijd om de feiten onder ogen te zien: wind- en zonne-energie kunnen ons geen stabiele energievoorziening bieden. Ze zijn afhankelijk van het weer en brengen enorme kosten en onzekerheden met zich mee. Het is ronduit onverantwoord om een samenleving op zulke instabiele energiebronnen te laten draaien.
We hebben een robuuster en realistischer energiesysteem nodig. Een combinatie van fossiele brandstoffen en kernenergie lijkt tot nu toe de enige betrouwbare en betaalbare basis voor onze energievoorziening. Frankrijk is hierin een goed voorbeeld. In tegenstelling tot Duitsland leveren Franse kerncentrales het leeuwendeel van de energievoorziening. Hun energieprijzen zijn nu aanzienlijk lager dan die van ons.
Nederland moet stoppen met het blind najagen van de groene utopie van GL-PvdA en D66. Het huidige beleid is destructief voor onze portemonnee én onze toekomst. Kabinet-Schoof heeft plechtig beloofd om op te komen voor burgers die het financieel zwaar hebben. Nederland verlossen van de afhankelijkheid van onbetrouwbare energiebronnen is een noodzakelijk onderdeel van die belofte.
Dit artikel verscheen eerst op Cultuur onder Vuur, een website van de stichting Civitas Christiana, en is geschreven door Rogier Janssen. We hebben het artikel overgenomen met toestemming van de stichting, waarvoor dank!