Scheiden heeft een enorme impact, zowel op jezelf als op je partner, omgeving en kinderen. De scheiding goed regelen is belangrijk, maar het is vaak moeilijk om samen overal uit te komen, zeker als je met enige ruzie uit elkaar gaat. Een mediator inschakelen kan helpen om je scheiding soepeler en ook prettiger te laten verlopen. Hieronder ontdek je de voordelen van het inschakelen van een mediator tijdens een scheiding.
Wat is eigenlijk een mediator? Dit is een externe partij die bemiddelt tussen partners en helpt om gezamenlijke afspraken te maken. De mediator gaat, anders dan bij een juridische procedure, uit van gezamenlijke belangen van partners. Er wordt niet naar elkaar gewezen. Het is bovendien een menselijker proces dan een juridische scheidingszaak voor de rechter.
Dat maakt mediation zo ideaal voor scheidende ouders. Het belang van de kinderen staat bij mediation centraal. Scheidende ouders kunnen samen met de mediator afspraken maken over de opvoeding, waar de kinderen strakjes gaan wonen en tot slot ook de financiële ondersteuning van de kinderen.
Hiervoor wordt een zogenoemd ouderschapsplan gemaakt door de mediator in samenspraak met de ouders. Hierin staat wie welke rol oppakt in het ouderschap na de scheiding. Dit is uiteindelijk beter voor de kinderen.
Naast het ouderschapsplan zijn er vaak andere complexe zaken die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van het huis, de afwikkeling van gezamenlijke schulden en het betalen van alimentatie. De mediator scheiding bespreekt deze onderwerpen met de partners en zorgt dat iedereen aan het woord komt.
Bij organisaties zoals Zorgeloosch wordt mediation gecombineerd met financieel advies. Dat betekent dat er niet meer apart een financieel adviseur ingeschakeld hoeft te worden als je gebruikmaakt van zo’n mediationproces. Bovendien is de sfeer bij mediation ook een stuk informeler dan bij een financieel adviseur of jurist. Zorgeloosch houdt de gesprekken in een informele setting en vermijdt het gebruik van vervelend vakjargon.
Juristen, en met name advocaten, hebben een fors prijskaartje. Een slepende rechtszaak kan bovendien enorm veel tijd in beslag nemen die je bijvoorbeeld aan je werk of bedrijf had kunnen besteden. Al met al maakt dat een juridische procedure erg duur.
Mediation is vaak een stuk goedkoper, waardoor het voor veel koppels uiteindelijk een beter idee is om gezamenlijk om de tafel te zitten met een mediationexpert, dan een harde juridische strijd te voeren tegen elkaar of zakelijke afspraken te maken over geld.
Mediation is met name geschikt voor koppels die bereid zijn om samen te werken aan oplossingen, zelfs als er verschillen van mening zijn. Hoewel partners vaak niet weten hoe ze om tafel kunnen zitten met elkaar, is er altijd wel een grond om tot goede afspraken te komen. In de meeste gevallen willen beide ouders ook het beste voor hun kinderen.
In dat geval is een slepende procedure en zorgen over geld en vakjargon in niemands belang. Er samen uitkomen is prettig voor iedereen. De mediator weet de partners aan tafel te krijgen en samen tot oplossingen en afspraken te komen.