image 18
Half miljoen oude stroommeters verdwijnen nu verplicht uit de meterkast. Bron: Grok / X.com.

Nederlanders onnodig op kosten gejaagd: oude stroommeters verdwijnen verplicht

Economie20 jan , 15:00

Het kabinet heeft weer een manier gevonden om Nederlanders op kosten te jagen. Circa 535.000 huishoudens met een analoge stroommeter moeten deze binnenkort verplicht vervangen door een digitale versie. Voor veel Nederlanders, zoals Feije Broersma uit het Friese Ryptsjerk, voelt dit als een overbodige en opgelegde maatregel. Zijn oude meter werkt al 46 jaar probleemloos en "loopt nog steeds als een zonnetje." valt te lezen in De Telegraaf. Maar helaas, de overheid heeft andere plannen.

Oude stroommeters hebben voor velen een bepaalde charme. Ze zijn betrouwbaar, eenvoudig en – voor bezitters van zonnepanelen – een handig hulpmiddel om overtollige stroom te salderen. Broersma beschrijft hoe zijn meter in de zomer terugloopt dankzij zijn zonnepanelen, en aan het einde van het jaar weer op nul staat. "Geweldig toch?" zegt hij. Maar vanaf 2027 is het afgelopen met salderen, en daarmee verdwijnt ook de noodzaak voor veel mensen om überhaupt een digitale meter te gebruiken.

Het vervangen van de oude meters door digitale exemplaren is volgens de overheid noodzakelijk voor het bijhouden van stroomgebruik en het ondersteunen van de energietransitie. Maar laten we eerlijk zijn: wie profiteert hier echt van? Voor huishoudens zonder zonnepanelen heeft deze verandering nauwelijks voordelen, terwijl ze wel opgezadeld worden met een nieuwe meter waar niemand om heeft gevraagd.

Daarnaast blijft de vraag: waarom moeten goedwerkende analoge meters vervangen worden als ze nog prima functioneren? Voor veel mensen voelt dit als dwang, zonder duidelijk nut. En wie betaalt de rekening? Juist, de burger.

Voor zonnepanelenbezitters wordt het nog erger. Vanaf 2027 mogen zij hun overtollige stroom niet meer salderen. Dit betekent dat ze geen voordeel meer hebben van de stroom die ze terugleveren aan het net. Met andere woorden: de overheid haalt niet alleen de analoge meter weg, maar snoept ook nog eens de financiële voordelen van zonnepanelen af. Hoe stimuleert dit de energietransitie precies?

Broersma is niet van plan om zonder slag of stoot afscheid te nemen van zijn analoge meter. "Als het verplicht wordt, mogen ze hem meenemen. Maar ik zou dat wel jammer vinden," zegt hij. En wie kan hem ongelijk geven? Zijn oude meter werkt nog uitstekend en biedt een simpel, effectief systeem.

Het is bijzonder dat de overheid dit soort verplichtingen oplegt terwijl veel huishoudens al worstelen met stijgende energiekosten. Het vervangen van meters voelt als een symbolische stap zonder echte voordelen voor de consument. Ondertussen blijven de grote energiebedrijven profiteren van de veranderingen die de overheid doordrukt.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS maken we onze GROTE zorgen om de globalisten en dan met name het WEF en Klaus Schwab. Daarom ondersteunen wij een initiatief van onze vrienden van Cultuur Onder Vuur. Teken de petitie waarin geëist wordt dat Nederland de banden met de globalisten van het WEF voor eens en altijd verbreekt. Het kost je maar 30 seconden, maar die tijd is het meer dan waard. Laten we samen een vuist maken tegen de enge Klaus Schwab!

Dit is weer een typisch voorbeeld van overheidsbeleid dat voorbijgaat aan de realiteit. Voor veel mensen is een goedwerkende analoge meter meer dan voldoende. Het verplicht vervangen van deze meters voelt als verspilling van geld en middelen. En dat alles terwijl de consument de rekening betaalt. Nederland verdient beter dan dit soort opgelegde, overbodige maatregelen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten