dh 10138 hugo de jonge

CBS zet Hugo de Jonge (CDA) in zijn hemd: Private huurvoorraad fors gekrompen

Economie05 dec , 9:00

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft oud-minister Hugo de Jonge (CDA) flink in zijn hemd gezet. De minister beweerde namelijk dat er geen sprake was van een massale verkoopgolf van huurwoningen door beleggers, maar de cijfers vertellen een heel ander verhaal. De private huurvoorraad is namelijk fors gekrompen, ondanks wat de minister eerder dit jaar beweerde. Het CBS meldt donderdag dat het aantal huurwoningen van private verhuurders per saldo met 1% is gedaald. En dat betekent dat De Jonge flink achteraf gecorrigeerd wordt door de feiten.

Vorig jaar groeide de totale woningvoorraad in Nederland met ruim 80.800 woningen. Bijna twee derde daarvan zijn koopwoningen. Het aantal koopwoningen nam per saldo toe met 52.200, terwijl er slechts 20.200 woningen bij private verhuurders bijkwamen en 8.400 bij corporaties. En waarom die scheve verhouding? Vooral doordat er veel woningen vanuit de private huursector naar de koopsector overgingen. Verhuurders verkochten hun woningen massaal, precies zoals critici al waarschuwden.

Het aantal woningen van private verhuurders daalde vorig jaar per saldo met 12.000, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Dit staat haaks op wat Hugo de Jonge eerder nog beweerde. In januari zei hij nog dat er „geen sprake was van een uitpondgolf” en dat het totaal aantal verkopen van beleggers in 2023 zelfs lager was dan in 2022. Maar de wetenschappers die eerder al in het economenvakblad ESB hun bedenkingen uitten, blijken toch gelijk te hebben. Op basis van Kadastercijfers constateerden zij dat in 2023 netto bijna 12.000 woningen door beleggers waren verkocht aan eigenaar-bewoners.

De realiteit is simpel: steeds meer verhuurders zien geen brood meer in het verhuren van woningen door de hogere belastingdruk en de vele anti-beleggerswetten die de overheid de afgelopen jaren heeft ingevoerd. En dat betekent dat de huurmarkt verder wordt uitgehold, met alle gevolgen van dien voor mensen die aangewezen zijn op een huurwoning. Maar Hugo de Jonge bleef maar volhouden dat er niks aan de hand was — en nu blijkt dus dat hij er flink naast zat.

Tegenstanders van De Jonge's beleid waarschuwden eerder al voor het gevaar van een extra verkoopgolf, en dat is nu precies wat er lijkt te gebeuren. Beleggers willen van hun woningen af, omdat de overheid het hen onmogelijk maakt om nog rendabel te kunnen verhuren. En wat is het gevolg? Minder huurwoningen, meer druk op de koopmarkt, en nog grotere problemen voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!

Dit is wat er gebeurt als ideologisch beleid wordt doorgevoerd zonder oog voor de realiteit. De cijfers van het CBS laten duidelijk zien dat het beleid van De Jonge averechts werkt. De huurmarkt krimpt, de koopmarkt oververhit, en de gewone Nederlander zit met de gebakken peren.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten