Wanneer je betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, dan is de kans op schade groot. Misschien heb je ook wel
Letselschade. Mocht dit het geval zijn, dan doe je er goed aan om juridische hulp in te schakelen zodat je weet hoe je de andere partij aansprakelijk kunt stellen voor de schade die je geleden hebt. Op deze manier ben je verzekerd van een maximale schadevergoeding. Meer weten over letselschade en juridische hulp? Lees het hieronder.
Letselschade door een auto-ongeluk Als je een automobilist bent, dan loop je altijd risico om betrokken te raken bij een auto-ongeluk. Een auto-ongeval kan veroorzaakt worden doordat een medeweggebruiker niet oplet, doordat het wegdek slecht is of een technisch mankement aan een auto. Hierdoor kan je leven ingrijpend veranderen. Als je door een ongeluk met de auto gewond geraakt bent, dan kun je een behoorlijk hoge letselschade hebben. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten bij letselschade en de kosten van de beschadigde auto. Dit zijn de directe kosten na het ongeluk, maar je kunt nog meer schade claimen. Door een
Verkeersongeval kun je namelijk niet meer of veel minder werken waardoor je inkomsten misloopt. Daarnaast heb je misschien tijdelijk of voor onbepaalde periode een hulp in de huishouding nodig omdat je minder mobiel bent. In principe kun je alle schade claimen die het gevolg is van het ongeluk.
Letselschade na een fietsongeluk
Wanneer je fietst ben je een van de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Doordat fietsers zo kwetsbaar zijn in het verkeerd, worden ze juridisch extra beschermd. Als je op de fiets bent aangereden door een auto, dan is het mogelijk om de bestuurder in de meeste gevallen vaak of in ieder geval gedeeltelijk aansprakelijk te stellen voor de opgelopen letselschade. Je krijgt minstens 50% vergoed van de schade als je als volwassene bent aangereden op de fiets door een auto. Het maakt hierbij niet uit of jij of de bestuurder de schuldige is aan het ongeluk. Wanneer een kind op de fiets wordt aangereden, dan gelden er andere criteria. In dat geval is de bestuurder van de auto volledig aansprakelijk, welke omstandigheden er dan ook waren.
Letselschade na een motorongeluk
Wanneer je op de motor rijdt heb je grotere kans op letselschade door een motorongeluk. Dit komt doordat je met een motor veel kwetsbaarder bent dan met een auto. Als er een ongeluk plaatsvindt met een motor, dan gaat het vaak erg mis. Bij een motorongeval kun je te maken krijgen met ernstig of zelfs levensbedreigend letsel. De letselschade die je oploopt heeft vaak erg vervelende financiële gevolgen voor je. Vaak krijg je te maken met veel extra schade kosten die direct betaald moeten worden. Het letsel kan zelfs dusdanig erg zijn dat je geheel niet meer kunt werken. Vaak wordt je dan afgekeurd en verlies je een groot deel van je inkomen. Als de andere bestuurder een verkeersfout heeft gemaakt, dan is deze persoon volledig aansprakelijk voor het ongeval en de betreffende letselschade. In dat geval heb je recht op een kosteloze rechtsbijstand. Een jurist of letselschadespecialist kan je dan verder helpen.