shutterstock 2442448397

Gemeenten, wees gewaarschuwd: Volg het voorbeeld van Pijnacker - Annuleer de komst van azc's!

Immigratie05 dec 2024, 10:00

In Pijnacker komt geen asielzoekerscentrum (azc) voor 250 asielzoekers. Met de kleinst mogelijke meerderheid heeft de gemeenteraad gisteravond tegen het plan gestemd om een azc te bouwen, gecombineerd met een aantal flexwoningen. Dit azc zou maar liefst tien jaar moeten blijven staan, maar de raad stak daar een stokje voor. En dat is goed nieuws voor Pijnacker en een voorbeeld voor alle andere gemeenten die op de nominatie staan om in de toekomst een azc te huisvesten. Want zeg nou zelf: waarom zou je akkoord gaan met iets waarvan de financiële toekomst zo onzeker is?

Het besluit kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Omwonenden hadden al kritiek geuit op de locatie van het azc, dat vlak bij een zwembad zou komen te staan. Maar wat uiteindelijk de doorslag gaf, was de onzekerheid rondom het kabinetsbeleid. En terecht! Zestien raadsleden stemden tegen, mede omdat ze niet geloofden dat het kabinet zijn beloften kon waarmaken. En die scepsis is begrijpelijk. Waar het kabinet voor de komende twee jaar nog 9 miljard euro per jaar reserveert voor asielopvang, wordt dat budget daarna teruggebracht naar zo'n 2,8 miljard euro. De NOS bericht dat raadslid Damiën van Herk (Eerlijk Alternatief) terecht stelde: „Er ligt geen financiële dekking voor dit voorstel na 2027.”

VVD-gemeenteraadslid Gert-Jan Klapwijk viel hem bij: „We kunnen dit voorstel niet steunen vanwege de landelijke onzekerheid.” En daar ligt precies de kern van de zaak. De overheid blijft maar mooie praatjes verkopen over solidariteit en opvang, maar als het op de centen aankomt, laten ze gemeenten gewoon in de kou staan. Wethouder Frank van Kuppeveld (CDA) probeerde nog te sussen: „Door alle landelijke commotie begrijp ik de zenuwachtigheid rondom de financiën. We maken gewoon goede afspraken, we zorgen dat het goed geregeld is.” Maar ja, wie gelooft dat nog?

Van Kuppeveld waarschuwde ook dat als dit plan niet doorgaat, de gemeente de regie zou verliezen. „Als de minister straks met een verdeelbesluit komt, kan het zijn dat het Rijk bepaalt hoeveel opvangplekken we moeten realiseren en op welke locatie,” zei hij. Maar laten we eerlijk zijn: dat is een dreigement dat we inmiddels wel kennen. Het kabinet gebruikt keer op keer dezelfde truc om gemeenten onder druk te zetten, maar Pijnacker heeft zich daar gelukkig niet door laten intimideren.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!

Het is nu aan minister Faber om uiterlijk 31 december een verdeelbesluit te nemen en te beslissen in welke gemeenten in totaal 96.000 opvangplekken moeten komen. Gemeenten moeten zich echter niet laten gijzelen door deze top-down aanpak. Kijk naar Pijnacker-Nootdorp: zij hebben hun rug recht gehouden en de belangen van hun inwoners vooropgesteld. Andere gemeenten zouden hetzelfde moeten doen. De financiële en organisatorische chaos die dit kabinet heeft gecreëerd rondom het asielbeleid, maakt het onverantwoord om zomaar akkoord te gaan met de bouw van een azc. Gemeenten, wees gewaarschuwd: volg het voorbeeld van Pijnacker-Nootdorp en zet de belangen van je eigen inwoners op de eerste plaats!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten