Warmtepomp niet beter voor het milieu dan gasketel: Vlaamse bevindingen zetten 'milieuvriendelijke' energietransitie op losse schroeven

Buitenland18 okt 2024, 11:00

In Vlaanderen is er ophef over een onderzoek van de Universiteit Gent, en terecht! Wat blijkt? Warmtepompen zijn niet beter voor het milieu dan moderne condensatieketels op aardgas. Deze conclusie, afkomstig uit het doctoraatsonderzoek van Yanaika Decorte, zet de hele groene transitie weer in een ander daglicht. En dit is nieuws dat ook in Nederland serieus genomen moet worden.

Het onderzoek van Decorte toont aan dat de volledige milieuvoetafdruk van een warmtepomp gelijk is aan die van een moderne gasgestookte verwarmingsketel, wanneer je een tijdspanne van zestig jaar in beschouwing neemt. Ja, je leest het goed. Terwijl klimaatalarmisten ons al jaren proberen wijs te maken dat de warmtepomp dé oplossing is voor onze uitstootproblemen, blijkt nu dat het verschil met een moderne gasketel miniem is als je de hele milieu-impact meerekent.

Professor bouwtechniek Nathan Van Den Bossche, die het onderzoek van Decorte begeleidde, stelt dat het geen zin heeft om een goed werkende condensatieketel snel te vervangen door een warmtepomp. En hij heeft groot gelijk. Waarom zouden we hals over kop moeten overstappen naar een techniek die niet significant beter is voor het milieu, maar wél fors duurder is voor de consument? Het enige wat je bereikt, is dat mensen diep in de buidel moeten tasten voor een marginale winst – als die er al is.

Het wordt hoog tijd dat fabrikanten van warmtepompen de milieu-impact van hun toestellen serieus verminderen. De overheid kan wel blijven hameren op de voordelen van de warmtepomp, maar zonder enige innovatie aan de productiekant blijft dit verhaal niet overeind. En wat betekent dit voor Nederland? Hier worden mensen aangespoord om massaal hun gasgestookte ketel te vervangen door een warmtepomp, vaak met torenhoge kosten tot gevolg. Misschien moeten we toch eens nadenken over de realiteit achter deze groene droom.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!

De conclusies van het UGent-onderzoek zijn een wake-upcall voor iedereen die blind achter de groene hype aanloopt. Het is niet altijd wat het lijkt, en soms moet je de feiten onder ogen zien: de energietransitie is complexer dan simpelweg overstappen op een ander systeem. Het wordt tijd dat onze beleidsmakers dat ook gaan inzien.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten