president bouterse cropped
Voor zijn rol in de Decembermoorden werd Bouterse in 2019 veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. (Pieter Van Maele via Wikimedia Commons (CC BY 3.0))

Surinaamse media melden het overlijden van de voortvluchtige oud-president Desi Bouterse

Buitenland25 dec , 10:00

De voormalige Surinaamse president en oud-legerleider Desi Bouterse is op 79-jarige leeftijd overleden, zo melden diverse Surinaamse media, waaronder dagblad De Ware Tijd. De familie werkt aan een officiële verklaring, maar de details rond zijn overlijden zijn nog niet volledig bevestigd. Volgens berichten zou Bouterse kort ziek zijn geweest en zijn overleden op een schuiladres, waarna zijn lichaam is overgebracht naar Paramaribo.

Geboren op 13 oktober 1945, stond Bouterse centraal in de recente geschiedenis van Suriname. In 1980 leidde hij een militaire staatsgreep tegen de regering van Henck Arron. Kort daarna richtte hij de Nationale Militaire Raad (NMR) op en werd hij de feitelijke leider van het land. Zijn bewind werd echter overschaduwd door de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien prominente tegenstanders van zijn regime in Fort Zeelandia werden gemarteld en geëxecuteerd. Deze gruwelijke gebeurtenissen blijven een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname.

Voor zijn rol in de Decembermoorden werd Bouterse in 2019 veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf, een vonnis dat in 2023 in hoger beroep werd bevestigd. Toch bleef hij op vrije voeten, en zijn weigering om zich aan te geven leidde tot een opsporingsbevel.

Naast zijn militaire verleden was Bouterse ook een politiek leider. Hij diende als president van Suriname van 2010 tot 2020 en leidde de Nationale Democratische Partij (NDP). Hoewel zijn partij lange tijd dominant was, werd zijn regering vaak bekritiseerd vanwege corruptie en machtsmisbruik. Na zijn verkiezingsnederlaag in 2020 trok hij zich terug uit de openbaarheid, en er deden geruchten de ronde over mogelijke verblijven in het buitenland, zoals Cuba of Venezuela.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.

Zijn overlijden markeert het einde van een controversieel tijdperk. Bij zijn woning in Leonsberg en het NDP-partijcentrum in Paramaribo verzamelen mensen zich al. Op sociale media stromen de reacties binnen: van condoleances tot kritische geluiden. Voor sommigen blijft hij een heldhaftig symbool van verzet, terwijl anderen hem zien als een dictator die diepe littekens in de Surinaamse samenleving achterliet.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten