De rechtbank in Zutphen heeft dinsdag een zware straf opgelegd aan Corné H. (28), die op 30 maart van dit jaar vier medewerkers van café Petticoat in Ede urenlang vasthield. H. kreeg negen maanden celstraf en TBS met dwangverpleging. Hoewel het Openbaar Ministerie eerder twaalf maanden cel en TBS eiste, besloot de rechter een kortere celstraf op te leggen zodat H. sneller kan starten met zijn behandeling. De periode die hij in voorarrest heeft doorgebracht, dekt de gevangenisstraf af.
De vrijheidsberoving vond plaats in de nacht van vrijdag 30 maart op zaterdag 31 maart, net nadat het café was gesloten. Gewapend met messen bedreigde H. vier medewerkers en dreigde hij de straat in het centrum van Ede op te blazen. De eerste melding van een mogelijke gijzeling kwam om 05:15 uur binnen bij de politie. Pas om 11:20 uur kwamen de medewerkers vrij, waarna de politie H. aanhield.
De gijzeling veroorzaakte grote onrust in de omgeving. De politie evacueerde 150 woningen, sloot het stadscentrum af en legde het treinverkeer stil. Speciale politiediensten, waaronder de Mobiele Eenheid, werden ingezet om de situatie onder controle te krijgen.
Volgens de rechtbank lijdt H. aan ernstige psychische stoornissen, waaronder een autismespectrumstoornis (ASS), een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en borderline-achtige trekjes. Tijdens de zitting verklaarde H. dat zijn daad voortkwam uit een “schreeuw om hulp”, hoewel hij zelf niet volledig kan verklaren waarom hij de medewerkers van het café vasthield. De rechter oordeelde dat H. verminderd toerekeningsvatbaar is en dat de kans op herhaling groot is zonder intensieve behandeling.
H. werd vrijgesproken van gijzeling, omdat hij geen doel had om anderen tot iets te dwingen. In plaats daarvan werd hij veroordeeld voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en bedreiging. “De verdachte heeft iets verschrikkelijks gedaan, maar daar zat geen bewuste bedoeling achter,” aldus de rechtbank.
De vier medewerkers van café Petticoat hebben nog altijd te maken met de gevolgen van de traumatische ervaring. Ze kampen met slapeloze nachten, herbelevingen en een blijvend gevoel van onveiligheid.
De rechter rekende H. zwaar aan dat hij de slachtoffers en de gemeenschap in Ede zo’n grote schade heeft toegebracht. Naast de celstraf en TBS legde de rechtbank H. een locatieverbod op. Hij mag zich de komende vijf jaar niet in Ede bevinden en geen contact opnemen met de slachtoffers. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van ongeveer 5.000 euro per persoon betalen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
Corné H. wordt na zijn straf overgebracht naar een TBS-kliniek, waar hij intensieve behandeling zal ondergaan. Zijn advocaat benadrukte dat H. zelf inzicht wil krijgen in zijn psychische toestand en meewerkt aan onderzoeken van neurologen en psychologen. De rechter acht behandeling noodzakelijk om de kans op herhaling te minimaliseren en de maatschappij te beschermen.
H. verblijft sinds zijn aanhouding in de Penitentiaire Inrichting Vught, waar hij eerder betrokken was bij een incident vanwege medicatiewisselingen. Dit onderstreept volgens deskundigen de ernst van zijn psychische problemen. Opsluiten en nooit meer vrijlaten, dit soort mafkezen!