Ja, je leest het goed. Na maanden van bloedvergieten en onzekerheid hebben Israël en Hamas eindelijk een deal gesloten. Hoe dat kan? Simpel gezegd: Hamas en zijn bondgenoten beven van angst voor Trump. Die wordt op 20 januari president en heeft gezworen een hel op aarde te creëren als er geen deal ligt vóór die tijd. Hamas weet dat Trump geen loze dreigementen maakt, en dus zakt de terreurgroep door het ijs en gaat akkoord met een compromis. En Israël? Netanyahu kent Trump en beseft: weiger je deze deal, dan kan Trump in een vlaag van woede de Amerikaanse steun intrekken. Dan staat Israël moederziel alleen... en dat is een nachtmerrie die de joodse natiestaat niet kan verdragen.
Welke kant je ook kiest, of je beide partijen verwerpt, het feit dat er een deal ligt is een lichtpunt in de duisternis... en dat deze deal er komt door Trump - nog voordat hij officieel de macht grijpt! - is misschien nog wel hoopgevender. Wat dit bewijst? Met een sterke leider in het Witte Huis wordt de wereld veiliger en beter. Punt.
Trump krijgt zijn zin met felbevochten deal tussen Israël en Hamas, maar eerste obstakel dient zich al aan
Donald Trump krijgt zijn Reagan-moment: zijn inauguratie zal net als die van zijn illustere voorganger samenvallen met de langverwachte vrijlating van gijzelaars. Bijna een halve eeuw geleden ging het om het Amerikaans ambassadepersoneel in Iran, nu om Israëliërs in Gaza. Maar er zou een wonder nodig zijn om ze allemaal vrij te krijgen.
Israël en Hamas sloten woensdagavond, onder zware druk van Trump, eindelijk een akkoord. Maar nog vóór de inkt droog is, dient zich al het eerste obstakel aan. Het Israëlische kabinet moet donderdagochtend stemmen over de deal. Een extreemrechtse coalitiepartner dreigt eruit te stappen, een andere partij overweegt hetzelfde.
Een kleinere horde volgt: Israëlische burgers krijgen 48 uur om petities tegen de vrijlating van Palestijnse gevangenen in te dienen bij het hooggerechtshof. De verwachting is dat deze petities zonder pardon afgewezen zullen worden; het algemeen belang weegt te zwaar.
Als alles volgens plan verloopt, begint de implementatie van de deal begin volgende week met de vrijlating van drie vrouwelijke gijzelaars. Het Rode Kruis zal hierbij, net als veertien maanden geleden, een cruciale rol spelen. Elke keer was het toen tot de laatste seconde spannend of Hamas zich wel aan de afspraken zou houden. Dat zal nu niet anders zijn.
Het vorige bestand hield slechts een week stand, nu wordt de vrijlating van 33 gijzelaars over zes weken gespreid. Een periode waarin veel mis kan gaan. In deze eerste fase worden alleen vrouwen, mannen boven de vijftig en de ernstig zieken vrijgelaten. Israëliërs hopen vurig dat ook de twee kinderen, Kfir en Ariel Bibas, levend terugkomen. Hamas heeft hun dood al eens aangekondigd, maar Israël heeft dat nooit bevestigd.
Er is ook afgesproken dat dagelijks 600 vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnenkomen. Een kleine kink in de kabel kan grote gevolgen hebben. Veel Palestijnen in Gaza vierden uitbundig woensdagavond na het sluiten van het akkoord, niet alleen vanwege de verwachte stilstand in de gevechten, maar ook vanwege de hoop op meer hulpgoederen.
Een groot probleem daarbij is dat de Israëlische autoriteiten vanwege een nieuwe wet vanaf eind deze maand niet langer mogen samenwerken met UNRWA, de omstreden maar onmisbare hulpverlener in Gaza. Daarnaast zullen er onvermijdelijk conflicten komen over bepaalde materialen die Hamas wil, maar die Israël verbiedt vanwege het risico dat ze voor wapenproductie gebruikt kunnen worden.
Maar het grootste obstakel dient zich aan vanaf dag zestien van het bestand. Tegen die tijd zal, hopelijk, een derde van de 33 gijzelaars vrij zijn, maar de kans bestaat dat het proces dan stagneert. Israël en Hamas moeten dan weer onderhandelen over de tweede fase: de vrijlating van de rest van de gijzelaars in ruil voor het terugtrekken van het Israëlische leger uit Gaza en 'duurzame kalmte'.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat Israël bereid is de oorlog tegen Hamas te beëindigen. De terreurgroep is militair verzwakt maar nog niet écht totaal uitgeschakeld. Kortom, als Israël doorzet kan Hamas voor eens en altijd verdwijnen. Maar als Israël de strijd nu beëindigt, tja... Dan kan Hamas mogelijk herbouwd worden.
Tegelijkertijd is Hamas allesbehalve verslagen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei deze week nog dat Hamas bijna evenveel nieuwe strijders heeft gerekruteerd als Israël heeft gedood in dezelfde periode.
Netanyahu’s extreemrechtse coalitiepartners zullen nooit instemmen met een vertrek uit Gaza. Ze vrezen niet alleen voor Israëls veiligheid, maar ook dat hun droom om delen van Gaza te annexeren in rook opgaat.
De enige hoop ligt bij Trump's onvoorspelbare aard om hier een oplossing te forceren. Zijn druk op Hamas, de bemiddelaars Egypte en Qatar, en op Netanyahu heeft na talloze mislukte pogingen van Joe Biden eindelijk een akkoord opgeleverd.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
Maar de Republikein heeft voor zijn tweede termijn waarschijnlijk ambitieuzere plannen dan alleen het kleine Gaza: de normalisering van de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië en het definitief uitschakelen van het nucleaire gevaar van Iran.
Misschien zijn deze doelen voldoende om alsnog een einde aan de oorlog in Gaza af te dwingen.
Poll