shutterstock 2191239935
In de Dnipropetrovsk-regio viel een dodelijk slachtoffer en raakten 17 mensen gewond. (Melnikov Dmitriy / Shutterstock.com)

Joost Niemoller: "De VS staat schaakmat in Oekraïne. De tijd van Amerikaanse hegemonie is voorbij"

Buitenland03 jan 2024, 11:00

De oorlog in Oekraïne lijkt steeds slechter te gaan voor Kiev. We zien zelfs berichten uit met name Amerika die impliceren dat Washington wil dat Zelensky en co. langzaam akkoord gaan met een vredesdeal met Rusland; een deal waarbij Oekraïne grondgebied gaat verliezen. Hoe kan dit? Oekraïne was zogenaamd toch aan het winnen? Om dit mysterie te ontwarren sprak De Dagelijkse Standaard met Joost Niemoller, de onafhankelijke journalist die het conflict op de voet volgt en er meer van weet dan wie ook in de Nederlandse media.

Wij vroegen Joost wat er werkelijke gaande is in het oorlogsgebied? We horen immers al bijna twee jaar dat Oekraïne Rusland aan het verslaan is. Als dat klopte was dat ondertussen al lang gebeurd én stonden Oekraïense troepen nu bij de stadsgrenzen van Moskou. Het tegendeel lijkt echter waar te zijn. Wat is daar aan de hand, wilden wij weten?

Russische overmacht

"Het is een uitputtingsoorlog," reageert Niemoller. "Rusland kiest aan het front soms voor de verdediging, door zich achter een drievoudige verdedigingswal te verschuilen, en voert soms voorzichtige aanvallen uit, zonder iets prijs te geven over de onderliggende strategie. Erg spectaculair is dat niet, wel erg effectief. Dit brengt Oekraïne in voortdurende verwarring, en zet ze aan tot grillige en domme aanvallen, die telkens tot zware verliezen leiden. Ook omdat Zelenzksy een ‘alles-of-niets’ oorlog voert. Iedere stad wordt tot de laatste man verdedigd, iedere onhoudbare stelling."

Aan de andere kant geldt dat Rusland geen haast heeft, aldus Niemoller. "Ze hebben een enorme personele en materiële overmacht, en dankzij hun goed draaiende economie, gebaseerd op de toegenomen handel met China en India, draait hun wapenproductie op volle toeren," legt hij uit. "Ook doet Rusland veel aan technologische vernieuwing, bijvoorbeeld door het ontwikkelen en in massaproductie nemen van supersonische raketten als de Kinzjal, die vanaf bommenwerpers afgeschoten worden, ver van het front, en drones met nachtvisie.

"Dat maakt het moeilijk voor Oekraïense troepen om zich in de nacht te verplaatsen," gaat Niemoller verder. "Zoiets simpels blijkt heel essentieel te zijn, want het maakt dat vooruitgeschoven Oekraïense troepen in loopgraven niet of moeilijk ververst kunnen worden."

En dat is nog niet alles. Hoewel Rusland zogenaamd "internationaal geïsoleerd is," is de werkelijkheid anders, aldus Niemoller. "Rusland heeft verder een deal met Noord Korea gesloten waardoor duizenden containers met wapens en munitie naar de Russische Federatie worden verscheept. Ook heeft de Russische Federatie bijna een deal met India gesloten voor de productie van wapens. Tenslotte: China zou in het geheim wapens leveren aan Rusland, volgens het Pentagon. Het is dus niet overdreven om te zeggen dat de Russische wapenvoorraad onuitputtelijk is."

(Artikel gaat verder onder de 'related articles' widget)

"Gas en olie zijn uiteraard voor Rusland geen enkel probleem; dit is vaak een bottleneck bij het voeren van oorlogen," legt Niemoller daarop uit. "Ook heeft Rusland de afgelopen zomer een enorme personele aanvulling op de been gebracht. Nieuwe manschappen die inmiddels getraind zullen zijn en ingezet kunnen worden aan het front."

Ongelooflijk genoeg heeft Rusland haar volledige potentieel nog lang niet benut. "Hun luchtmacht en tanks hebben de Russen nog nauwelijks ingezet om verliezen te beperken," stelt Niemoller. "Dus we weten niet wat ze nog meer in petto hebben."

Oekraïense zelfoverschatting

Hoe zit dat dan met Oekraïne? Oekraïense leiders waren altijd heel positief over hun kansen om te winnen. Zelensky schept nog steeds dagelijks op dat zijn troepen de Russen uiteindelijk heus zullen verslaan.

Niemoller is daar niet van onder de in indruk. Anders dan Rusland is Oekraïne namelijk "juist in tijdsnood. Het bewind in Kiev is afhankelijk van de geld- en wapenstroom uit het Westen, en daarom moeten ze bewijzen dat ze prestaties kunnen leveren. Het afgelopen jaar voerde Oekraïne daarom een zogenaamd ‘zomeroffensief’, wat op een totale mislukking uitliep: Nauwelijks terreinwinst geboekt, de Russische verdedigingslinie niet doorbroken, en wel zware verliezen geleden.

"Het hele plan was gebaseerd op irrationele zelfoverschatting, zo werd inmiddels gelekt door The Washington Post. De Russische verdediging bleek superieur. De dure Europese tanks werden op grote schaal stuk geschoten door goedkope Russische drones, artillerie en raketten vanuit Russische helikopters. Het gevolg is nu dat er in de Amerikaanse politiek een impasse is gekomen. De VS heeft nu het onwaarschijnlijke bedrag van meer dan 75 miljard dollar uitgegeven, zonder enig resultaat."

Koerswijziging

Als dat zo is, zie je dan ook een andere houding ten opzichte van Oekraïne van sommige Navo-landen en met name van Amerika, vroegen wij Niemoller daarop? Zo gaf hij onlangs aan op X - waar hij erg actief is - dat Amerika achter de schermen begint aan te dringen op een akkoord waarbij Oekraïne een fors deel van het eigen grondgebied mogelijk verliest.

Gaat het echt die kant op?

"Ik zie steeds berichten langskomen over onderhandelingen achter de schermen tussen de VS en de Russische Federatie," is Niemollers antwoord. "Maar waar moeten die onderhandelingen over gaan? De Russen zijn 100 procent in het voordeel nu."

Amerikaanse spelletjes

Helaas gaat het conflict allang niet meer om Oekraïne zelf, aldus Niemoller. "Van groot belang is de Amerikaanse presidentsverkiezingen," gaat hij dan ook verder. "Biden moet iets in handen hebben op 5 november. Als dat geen overwinning is, wat dan wel? Uitzicht op een eervolle vrede."

En daar zit 'm de kneep. "De Russen weten dit ook wel en kunnen die kaart dus prima in hun voordeel uitspelen. Poetin op zijn beurt is niet alleen leider van Rusland. In de niet-Westerse wereld is hij een mythische verzetsheld geworden. De man die de machtige VS weerstond. Hij moet dus ook iets laten zien. Nog los van het feit dat het Russische deel van Oekraïne, pakweg de helft, een belangrijke veiligheidsfactor is voor het voortbestaan van Rusland als grootmacht. Zolang Poetin de belangrijke steden Charkov en Odessa niet in handen heeft, zal hij niet opgeven. Poetin heeft het steeds vaker over Novorossija, een historisch gebied dat in de Russische politiek een mythische betekenis heeft gekregen. Ik denk dat dit de minimumeis van Poetin is."

"Maar het zou me niets verbazen als hij niet de eis op tafel zal leggen dat Kiev de status van neutrale stad moet krijgen, met Lviv als hoofdstad het nieuwe ministaatje met de naam Oekraïne. Die mogen van Rusland dan vast wel bij de EU en de NAVO komen. Of Polen pikt het in."

Eerder lag er een plan van China op tafel om vrede bewerkstelligen. Maar daar is weinig van gekomen. "Het Westen wilde daar niet eens naar kijken," reageert Niemoller, terwijl Poetin zich er achter schaarde. Nu is het te laat."

"Wat de Europese en de Amerikaanse leiders met de oorlog willen bereiken, is volstrekt onduidelijk. ‘De Russen stoppen’, maar wat betekent dat concreet? Zelensky verklaarde deze week in een interview met The Economist dat hij de Krim wilde isoleren van Rusland. Het is dus duidelijk dat hij iedere werkelijkheidszin verloren heeft."

NAVO

"Wat betreft de NAVO landen," gaat Niemoller verder, "Turkije kondigde gisteren aan dat er geen Britse mijnenvegers door de Bosporus mogen varen. We hebben het hier dus over het strategisch belangrijkste NAVO land."

"Wat de leiders van de NAVO willen, doet er verder niet zo toe. Washington beslist. Biden lijkt helemaal doorgeslagen. Die dreigde dat de VS in een rechtstreekse confrontatie met Rusland zou komen, als de Russen doorgaan met hun succesvolle raketaanvallen."

"Ook in de westerse media wordt nu erkend dat de Russen nieuwe, ‘slimme’ technieken hebben ontwikkeld, waar de Oekraïense luchtafweer geen antwoord op heeft," gaat hij verder. "De enige die nog doet alsof hij erin gelooft, is Rutte. Maar die heeft met zijn sollicitatie bij de NAVO een persoonlijk belang. Hij gooide als eerste onze F-16’s in de etalage en brengt daarmee zelfs Nederland in gevaar!"

Schaakmat

De vraag is dan of deze oorlog vanaf het begin unwinnable was voor Oekraïne of dat er ooit een kans was dat de uitlokking van Rusland wél kon slagen?

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS berichten we EERLIJK over wat er gaande is in Oekraïne. Geen onzinverhalen, geen propaganda. Waardeer jij dat? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe zodat wij het échte nieuws kunnen blijven brengen - elke dag opnieuw.

"Het eerste," zegt Niemoller daarop. "De enige manier om deze oorlog tegen Rusland te winnen is het hele land platgooien met atoombommen, en dan maar hopen dat je de Russen voor bent. En dan de Chinezen ook nog eens. Maar ik denk niet dat de Amerikanen het geintje durven te herhalen wat ze met Japan hebben uitgespookt. Want vergeet niet, die Amerikaanse atoombommen waren niet bedoeld om Japan op de knieën te dwingen. Het lag al op de knieën. Ze waren een boodschap aan de Sovjet Unie, dat op het punt stond Japan aan te vallen."

"Trouwens, dat was toen. Inmiddels is de VS allang niet meer de enige atoommacht."

Wat betekent dit?

Volgens Niemoller is het antwoord vrij simpel. "De VS staat dus schaakmat. Na de val van Kabul, en de verloren oorlogen in Irak en Syrië is het tijdperk van de Amerikaanse hegemonie voorbij. Er komt een nieuwe multipolaire orde. De verloren oorlog in Oekraïne is de definitieve slag."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten