De Europese Unie staat op het punt een opmerkelijk plan van 20 miljard euro aan financiële steun voor Oekraïne te lanceren, zo meldt de Financial Times. Dit initiatief, dat in de wandelgangen circuleert als een leninggefinancierd hulppakket, komt voort uit de onwil van Hongarije om de Oekraïense belangen te ondersteunen. In december blokkeerde de Hongaarse premier Viktor Orbán een groter steunpakket van 50 miljard euro tijdens een EU-top, en dit heeft de Europese Commissie ertoe aangezet alternatieven te overwegen.
Volgens de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is het zaak om tot een overeenkomst te komen met alle 27 lidstaten, maar er wordt ook druk gelegd op het vinden van alternatieve financieringsbronnen. Het lijkt erop dat de EU, geconfronteerd met Hongaarse obstructie, de weg wil vrijmaken voor een financieel hulppakket zonder afhankelijkheid van alle lidstaten.
De Hongaarse premier Viktor Orbán stelt zich op als een obstakel voor de financiële hulp aan Oekraïne. Hij benadrukte tijdens de top dat dit geld niet uit de gezamenlijke Europese begroting mag komen, maar dat individuele lidstaten zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen voor het verstrekken van hulp.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
De Russische reactie op deze ontwikkelingen is niet mild. Het Kremlin concludeert dat de steun voor Oekraïne in het Westen afneemt. Een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, haalt de recente eindejaarspersconferentie van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan als bewijs voor deze afnemende steun. Zacharova suggereert dat de bedelpraktijken van Oekraïne irritatie veroorzaken in Washington, Londen en Brussel, de belangrijkste buitenlandse bondgenoten van Oekraïne.
"Onder de gewone mensen in de Westerse samenleving groeit de weerzin tegen het betalen van steun aan het corrupte regime vanuit hun eigen zakken," aldus Zacharova. Deze uitspraak weerspiegelt de groeiende twijfel over de doeltreffendheid en integriteit van de Oekraïense regering. De vraag rijst of het Westen bereid is om onvoorwaardelijke steun te blijven bieden aan een regime dat geplaagd wordt door beschuldigingen van corruptie.