Voor de podcast van Ongehoord Nederland sprak Sid Lukkassen met Gerolf Annemans, Europarlementariër voor Vlaams Belang. Die had wel een heel goed punt over de opkomst van wat we maar populistisch rechts zullen noemen. Lukkassen had het namelijk over een "heropleving" die we nu zien. Maar daar was Annemans het niet mee eens. Er is niets aan het "heropleven." Het is gewoon een proces van decennia - het is al heel lang gaande.
"Er lijkt een soort heropleving te zijn van rechtse ideeën en rechts gedachtegoed," zei Sid Lukkassen in de podcast. "En nu is mijn vraag: wat zie jij daar voor mogelijkheden, en als je grofweg de toekomst zou kunnen schetsen, wat zie je dan zoal voor je?"
Maar die term vindt Annemans toch een beetje problematisch.
"Het is niet een heropleving, het is een verder doorzetten, gestadig aan. Het is al 20 jaar bezig dat partijen als de onze niet alleen zichzelf ontwikkelen en succesvol zijn, maar dat succes ook hier in het Europees Parlement proberen om te bouwen in een tegenmacht voor wat hier momenteel gaande is. Namelijk een wild geworden meerderheid [...]" van Europeïstische krachten die meer, meer, meer macht opeisen voor Brussel.
Opmerkelijk is dat die 'meerderheid' in het Europees Parlement in het verleden altijd bestond uit de christendemocraten plus de sociaaldemocraten. Maar dat is nu niet meer zo. Nee. Nu is het vaak een coalitie van christendemocraten met de zogenaamde liberalen.. en zelfs met de groenen én met uitgesproken communisten. Sterker nog, er worden regelmatig beslissingen genomen zónder de christendemocraten, en puur door de linkse gekken die de armen ineens slaan met elkaar én met de nepliberalen van Guy Verhofstadt.
Maar goed, dat gezegde hebbende is het natuurlijk duidelijk dat partijen als Vlaams Belang en ook Front National uit Frankrijk tegenwoordig grote, invloedrijke partijen zijn. Zowel in het Europees Parlement als in eigen land.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dat is dus niet uit de lucht komen vallen. Ja, er zijn periodes geweest waarin deze partijen enigszins in de problemen kwamen - vaak door interne problemen - maar over het algemeen is er toch echt steevast een stijgende lijn voor ze gezien. "De grote hoofdlijn is toch dat we overal steeds sterker staan en dat er ook een uitstraling is naar de ECR-groep" (waar zij deel van uitmaken).