De situatie tussen Taiwan en China dreigt uit de hand te lopen. Dit komt - zoals altijd - door bemoeienissen uit Amerika. De voorzitter van het Amerikaanse Congres, Nancy Pelosi, gooit zelfs hoogstpersoonlijk olie op het vuur door Taiwan te 'bezoeken.' Lees: door er bewust naartoe te gaan in de hoop China op de kast te krijgen.
Iedereen met zelfs maar een beetje verstand van zaken weet dat Taiwan historisch en geopolitiek van enorm groot belang is voor China. De Chinezen vinden dat Taiwan deel uitmaakt van China, wat in het verleden ook zo was. Dat veranderde toen Chiang-kai Shek daarnaar toe verkaste toen hij verlagen werd door Mao Zedong.
Sindsdien is Taiwan een hoofdpijndossier voor China. Aan de ene kant wil Beijing Taiwan maar wat graag inlijven, maar aan de anderen kant wil het ook geen oorlog. Decennialang heeft China daarom een situatie van detente geaccepteerd. Er wordt gesproken over hoe belangrijk Taiwan is, maar China is nooit in actie gekomen. Taiwan mocht feitelijk onafhankelijk zijn, zolang het maar niet al te veel en al te opzichtig gebruikt zou worden door Amerika in haar geopolitieke schaakspel van neoliberale dominantie.
Die situatie is nu aan het veranderen. En dat komt niet door China als zodanig, maar door Amerika. Want de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat de stress - die de afgelopen jaren al hoger werd omdat Amerika heel duidelijk Taiwan aan het gebruiken is - steeds verder toeneemt. Hoe? Door Taiwan te 'bezoeken.'
De bedoeling daarvan is natuurlijk om een duidelijk signaal te zenden naar Taiwan dat het landje kan doen en laten wat het wil, omdat het beschermd wordt door Washington. Maar voor China is dat natuurlijk een enorm probleem. Want waar halen de Amerikanen het lef vandaan om een land te 'beschermen' dat historisch van China is en dat vol in China's invloedssfeer ligt? Hoe zouden de Amerikanen reageren als China dit deed met, zeg, Mexico?
China zet nu druk op Amerika én Taiwan door legereenheden naar de zee te sturen. Dit onder het motto: als jullie iets proberen zijn we er klaar voor.
Monroe Doctrine
De Amerikanen roepen dat Taiwan mag doen en laten wat het wil. Dat het een 'vrij land' is, en dat het van den gekke is dat China het de wet denkt voor te kunnen schrijven.
Maar dat is niet alleen geopolitiek achterlijk gedacht, het is ook nog eens extreem hypocriet. Amerika zelf hangt namelijk al jaren en nog eens jaren de Monroe Doctrine aan. Deze doctrine werd voor het eerst gearticuleerd door de toenmalige Amerikaanse president, James Monroe. Dat was in 1823. Wat hij eiste was simpel: Europa (en andere landen) hadden geen enkel recht om invloed uit te oefenen in de Amerika's. Dus niet in Zuid-Amerika, niet in Midden-Amerika, en niet in Noord-Amerika. Dat was de 'achtertuin' van de VS, en bemoeienissen van andere machten aldaar konden rekenen op een keiharde reactie, inclusief oorlog.
Die Monroe Doctrine geldt nog steeds. Maar ondertussen doet Amerika zélf wat het wil in de rest van de wereld. Sterker nog, als een ander land daar dan iets van vindt, krijgt het alleen maar een grote bek terug onder het motto: wij zijn de Verenigde Staten van Amerika en wij doen wat we willen.
Oekraïne
Natuurlijk zal iedere oplettende burger inzien dat de Amerikanen ditzelfde spel gespeeld hebben in Oekraïne. Dat gebied was historisch van het Russische Rijk (en daarna van de Sovjet-Unie), en is geopolitiek zelfs een achilleshiel van Rusland; de twee keer dat Rusland serieus werd binnengevallen door een buitenlandse macht gebeurde dat door het gebied dat we nu Oekraïne noemen.
Oekraïne is dus altijd van levensbelang geweest voor Rusland en de twee volkeren hebben ook nog eens een enorm hechte band en gedeelde cultuur met elkaar.
Maar wat deed Amerika samen met de EU? Juist, ze stookten het vuurtje daar lekker op en gebruikten Oekraïne om een strijd tegen Rusland te voeren; een strijd die Rusland overigens op elke front aan het winnen is.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Nu proberen ze dus hetzelfde te doen in Taiwan en met China. Taiwan wordt het Oekraïne van Azië. Dat was het al eigenlijk, maar nu wordt dat nog veel opzichtiger het geval.