Het is wéér raak. Alsof de reiziger nog niet genoeg werd leeggetrokken, gooit Schiphol doodleuk opnieuw de parkeertarieven omhoog. Voor een simpel weekendje parkeren betaal je tegenwoordig maar liefst 98,50 euro. Voor een week is dat 128,50 euro. En nee, dat is geen grap. Het is de keiharde realiteit van een luchthaven die lak heeft aan haar klanten en alleen maar denkt aan één ding: geld. Parkeren? Luxeprobleem? Echt niet!
Schiphol
rekent er schaamteloos op dat mensen toch wel met de auto komen. Zeker gezinnen of mensen met veel bagage zijn vaak aangewezen op de auto. En wat doet Schiphol? In plaats van die noodzaak te erkennen en betaalbare opties aan te bieden, verhoogt men gewoon telkens de prijzen. Het is een klassieke vorm van
monopolie-uitbuiting. Jij móet parkeren, en zij maken daar schaamteloos misbruik van.
En wat krijg je ervoor terug? Een parkeerplaats ergens ver weg, waarbij je soms een half uur moet lopen of wachten op een shuttlebus – die óók niet altijd gratis meer is. Schiphol laat je dus niet alleen bloeden bij de slagboom, maar ook nog eens zweten met je koffers op een miezerige pendelbus.
Jaar na jaar duurder
Volgens de nieuwste analyse van Vliegveldinfo.nl zijn de prijzen dit jaar weer met gemiddeld 6 tot 7,50 euro gestegen. En dit bovenop de toch al absurde tarieven. Voor een gemiddelde week parkeerkosten zijn Nederlanders nu 88 euro kwijt, tegen 82 euro vorig jaar. Schiphol spant opnieuw de kroon en is wederom het duurst van allemaal. Zelfs Düsseldorf – doorgaans ook niet bepaald een koopje – is voordeliger voor een kort verblijf.
De trend is duidelijk: “The sky is the limit”, aldus Guus Wantia van Vliegveldinfo. Elk jaar stijgen de prijzen weer. Elk jaar wordt de reiziger opnieuw gepakt. En nergens lijkt er een rem op te zitten.
Schiphol als cashmachine
Wat hier gebeurt, is niets minder dan grootkapitalistische hebzucht vermomd als dienstverlening. Schiphol is niet meer het knooppunt dat Nederland verbindt met de wereld. Het is verworden tot een cashmachine voor aandeelhouders, over de rug van gewone burgers die een welverdiende vakantie willen vieren of een zakelijke reis maken.
Deze prijsverhogingen raken niet alleen de rijken. Sterker nog, het zijn juist de gewone gezinnen, de ouderen en de mensen uit de regio die nu nog verder in de buidel moeten tasten. Openbaar vervoer is vaak geen optie. En wie dan met de auto gaat, wordt bij aankomst begroet met een absurd hoog tarief en een lange tocht naar de terminal. Dit is geen service. Dit is pure geldklopperij.
Waar blijft de politiek?
Het wordt hoog tijd dat de politiek zich eens serieus buigt over deze praktijken. Schiphol is deels in handen van de overheid, en zou dus het algemeen belang moeten dienen. Maar in plaats daarvan zien we een instelling die zich gedraagt als een ongecontroleerde monopolist die de burger uitperst.
Waarom grijpt niemand in? Waarom wordt dit wangedrag toegestaan? Waarom laat men toe dat een vitale infrastructuur verwordt tot een speeltje van de markt?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/ Genoeg is genoeg
Nederlanders zijn het spuugzat. De hoge accijnzen, de stijgende energieprijzen, de krankzinnige woningmarkt – en nu dit er ook nog bij. Het vertrouwen in de instanties brokkelt verder af, en Schiphol draagt daar een stevig steentje aan bij.
Schiphol hoort er te zijn voor de reiziger. Voor de Nederlander die hard werkt en af en toe eens op reis wil. Niet voor de zoveelste financiële uitknijpoperatie. Het wordt tijd dat dit beleid keihard wordt aangepakt.
De maat is vol. De prijzen zijn geschift. En Schiphol? Die lacht zich rot. Maar wij, de mensen? Wij worden elke dag een stukje armer.