Iedereen een fietshelm op! In Nederland. Waar het verkeer relatief erg veilig is! Foto: Grok / X.com

RTL Huilt om Verkeersdoden, Maar Verzwijgt Overheidsagenda

Binnenland17 apr , 10:00
Het is weer raak: RTL trekt de tranenkaart met een artikel over verkeersdoden in Nederland. “Vorig jaar 675 verkeersdoden: meeste slachtoffers zaten op de fiets,” kopt de nieuwszender, terwijl ze de cijfers van het CBS breed uitmeten. Op het eerste gezicht lijkt het een keurig stukje journalistiek: 246 fietsers overleden in 2024, waarvan bijna de helft op een e-bike, en 60% door hoofdletsel. Niets mis mee, toch? Tot je iets dieper graaft. Want precies deze week lanceert PVV-minister Mark Madlener – ja, die van de steeds excentriekere uitspraken – een ‘Zet ’m Op’-campagne om fietshelmen te promoten. Toeval? Natuurlijk niet. Dit riekt naar een gecoördineerde actie tussen overheid en media. Maar waarom zwijgt RTL daarover?

De cijfers: tragisch, maar niet nieuw

Volgens het CBS vielen er in 2024 675 verkeersdoden, negen minder dan in 2023, aldus RTL. Ter vergelijking: in 2000 waren dat er nog 1166. Het verkeer is dus veiliger geworden, maar de focus ligt nu op fietsers. Van de 675 slachtoffers waren er 246 fietser, 220 automobilist, 59 voetganger, 57 scootmobielgebruiker, 56 motorrijder, 30 bromfietser en 6 inzittenden van een bestelbus of vrachtwagen. Vooral ouderen boven de 80 jaar zijn kwetsbaar, gevolgd door de 70- tot 80-jarigen. Interessant detail: bijna de helft van de omgekomen fietsers zat op een e-bike, en 60% van de fietsdoden had hoofdletsel. Dat laatste wordt door RTL flink benadrukt, met een quasi-onschuldige vraag: “Waarom dragen we eigenlijk geen helm?”

De timing: verdacht perfect

En daar wringt de schoen. Precies nu RTL dit bericht de wereld in slingert, komt minister Madlener met zijn fietshelmcampagne. De ‘Zet ’m Op’-campagne, gelanceerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, moet Nederlanders aan de fietshelm krijgen. Het is geen geheim dat de PVV graag daadkrachtige maatregelen pusht, maar de timing van deze campagne naast RTL’s dramatische fietsdodenverhaal is op z’n zachtst gezegd opvallend. Waarom rept RTL met geen woord over deze campagne? Als je als nieuwszender zo hamert op hoofdletsel bij fietsers, is het toch logisch om een kersverse overheidsactie te noemen die precies daarop inspeelt? Tenzij… het de bedoeling is om de campagne indirect te versterken zonder de link expliciet te maken.

Psy-op of slordige journalistiek?

Laten we de opties afwegen. Optie één: RTL heeft simpelweg zitten slapen en de connectie met Madleners campagne gemist. Onwaarschijnlijk, want de redactie van RTL Nieuws is niet bepaald een stel amateurs. Optie twee: dit is een bewuste keuze. Door de campagne niet te noemen, kan RTL de indruk wekken van onafhankelijke verslaggeving, terwijl ze in feite de publieke stemming rijp maken voor Madleners helmplicht-ideeën. Het zou niet de eerste keer zijn dat media en overheid samenwerken om een narratief te pushen. Denk aan de coronacampagnes, waar kranten en tv-zenders braaf de overheidsboodschap versterkten zonder kritische kanttekeningen.
De focus op fietsers en hoofdletsel voelt als een vooropgezet plan. Het CBS-rapport is niet nieuw; verkeersdoden worden jaarlijks gerapporteerd. Waarom nu ineens deze nadruk? En waarom zwijgt RTL over de e-bike-explosie, die duidelijk een rol speelt bij de toename van fietsongevallen? In plaats van te onderzoeken waarom e-bikes zo gevaarlijk zijn – snelheid, gewicht, oudere gebruikers – wordt de helm naar voren geschoven als dé oplossing. Dat is wel heel makkelijk.

Madlener: van rebel tot regelneef

En dan Mark Madlener. De PVV’er, ooit een luis in de pels van het establishment, lijkt nu volledig in de regelmodus te zitten. Een fietshelmcampagne? Van de partij die altijd riep dat Nederlanders zelf wel uitmaken wat ze doen “‘Zet ’m Op’ klinkt als een goedbedoelde slogan, maar het riekt naar betutteling. Gaat dit de opmaat worden naar een helmplicht, zoals in sommige andere landen al bestaat? En waarom nu, terwijl de verkeersdoden al jaren dalen? Het lijkt erop dat Madlener, gesteund door RTL’s tranentrekkende berichtgeving, een probleem groter maakt dan het is om zijn campagne kracht bij te zetten.

Wat nu?

De vraag is: wat wil men hiermee bereiken? Een helmplicht voor fietsers ligt politiek gevoelig. Nederlanders houden van hun vrijheid, en verplicht een helm dragen op de fiets zal niet zonder slag of stoot geaccepteerd worden. Door eerst de publieke opinie te bewerken met emotionele verhalen over verkeersslachtoffers, wordt de grond rijp gemaakt. RTL speelt hierin een rol, bewust of niet. Maar laten we eerlijk zijn: als je echt levens wilt redden, kijk dan naar de oorzaken. Waarom zijn e-bikes zo vaak betrokken bij ongelukken? Waarom investeren we niet in betere fietspaden of strengere controles op roekeloze automobilisten? Een helm is een pleister, geen oplossing.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/

Conclusie

RTL’s artikel over verkeersdoden is meer dan een droge cijferrapportage. Het is een puzzelstukje in een grotere campagne, waarbij media en overheid samen lijken te werken om fietshelmen te normaliseren. Dat ze de ‘Zet ’m Op’-campagne van Madlener niet noemen, maakt het alleen maar verdachter. Dit is geen toeval, dit is regie. En wij? Wij blijven kritisch, want als het op psy-ops aankomt, is Nederland nog lang niet immuun.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten