Terwijl Indonesië vandaag hoog van de toren blaast bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, over de zogenaamde "bezetting, vestiging en annexatie" door Israël van Palestijns gebied, vinden er buiten de muren van het Vredespaleis demonstraties plaats die een lange schaduw werpen over de morele grondhouding van Jakarta. De Molukkers, een volk dat al bijna 74 jaar onder de Indonesische bezetting leeft, laten hun stem horen en eisen gerechtigheid.
De ironie kan haast niet groter. Terwijl Indonesië zichzelf presenteert als een pleitbezorger van de Palestijnse zaak, blijft het de Zuid-Molukse Republiek met harde hand onderdrukken. De demonstratie van de Molukkers bij het Vredespaleis is niet alleen een roep om aandacht voor hun eigen onderdrukte situatie, maar ook een beschuldiging van schijnheiligheid tegen Indonesië. Hoe kan een land dat zelf een bezettingsmacht is, met droge ogen pleiten voor de rechten van een ander?
Deze situatie werpt ook een beschamend licht op Nederland, dat na de overdracht van de soevereiniteit aan Indonesië in 1949, de Molukkers effectief in de steek heeft gelaten. De beloftes van vrijheid en zelfbestuur voor de Molukken verdwenen als sneeuw voor de zon, en wat overbleef was een gemeenschap in ballingschap, ver van hun thuisland, worstelend om hun identiteit te behouden in een land dat hen niet begreep, noch volledig accepteerde.
De demonstratie vandaag is een krachtige herinnering aan de onafgemaakte zaken uit ons koloniale verleden. De Molukkers vragen niet alleen om erkenning van hun recht op zelfbeschikking, maar ook om een kritische reflectie op de dubbele standaarden die zowel Indonesië als Nederland hanteren in internationale conflicten.
Het is hoog tijd dat de internationale gemeenschap, inclusief Nederland, deze hypocrisie onder ogen ziet en Indonesië ter verantwoording roept voor de voortdurende bezetting van de Zuid-Molukse Republiek. Gerechtigheid voor de Molukkers kan niet langer worden uitgesteld. Terwijl Indonesië pleit voor de rechten van Palestijnen, moeten ze ook gedwongen worden om de rechten van de Molukkers te erkennen en te respecteren.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor dit soort controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen.
Laten we hopen dat de demonstraties in Den Haag niet alleen de aandacht vestigen op de strijd van de Molukkers, maar ook een keerpunt markeren in de manier waarop de internationale gemeenschap omgaat met dubbele standaarden en vergeten conflicten. Het is tijd voor gerechtigheid, zowel voor de Molukkers als voor alle volkeren die lijden onder de juk van bezetting en onderdrukking.