Het lijkt erop dat de dagen van koopjes jagen in de kringloopwinkel definitief tot het verleden behoren. Waar je vroeger voor een appel en een ei unieke vondsten kon doen, lijken sommige kringloopwinkels tegenwoordig meer op hebzuchtige handelaren dan op weldoeners van weleer. Neem nu het geval van de Kringloopwinkel Noppes, waar volgens het AD een bank vol vlekken voor de absurd hoge prijs van 95 euro wordt aangeboden en een beschadigde platenspeler je maar liefst 150 euro lichter maakt. Complete waanzin natuurlijk! Daniëlle Anders verwoordt het gevoel van velen wanneer ze zegt: "Zij krijgen mijn spullen
gratis, hoe durven ze er dan zo’n groot bedrag voor te vragen?" En ze staat niet alleen in haar verbijstering. Een golf van verontwaardiging spoelt over sociale media en Google reviews, waar termen als 'afzetters' en 'lijkenpikkers' nog tot de mildere behoren. Klanten zijn het zat en roepen op tot een boycot van deze geld graaiende kringloopwinkels.
Wat veel kringloopwinkels lijken te vergeten, is dat hun bestaansrecht mede is gebaseerd op het idee van hergebruik en toegankelijkheid voor iedereen. Het is een plek waar je heen gaat voor dat ene bijzondere item, niet om afgezet te worden met prijzen die je ook in een dure antiekzaak zou verwachten. "Een waardeloos gips Blokker-beeld van Laurel en Hardy - 31,50 euro", klagen klanten, wijzend op de absurditeit van de situatie.
Roland Heijnen, directeur van Noppes, probeert het te verdedigen met het argument dat achter de schermen veel moet gebeuren voordat artikelen de verkoopvloer bereiken. Beoordelen, schoonmaken, prijzen, spullen ophalen – het kost allemaal geld. Ja, dat klopt, maar moet dat resulteren in woekerprijzen voor objecten die letterlijk niks hebben gekost om te verkrijgen?
De essentie van een kringloopwinkel moet zijn het bevorderen van hergebruik en het bieden van koopjes aan mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien. Het mag niet verworden tot een elitair bolwerk waar alleen de welgestelden zich nog iets kunnen permitteren. De huidige trend van exorbitante prijsstijgingen bij sommige kringloopwinkels is een klap in het gezicht van de oorspronkelijke missie en van iedereen die zijn spullen heeft gedoneerd in de veronderstelling bij te dragen aan een goed doel.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor dit soort controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook?
Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen!
Het is tijd dat kringloopwinkels terugkeren naar hun roots: het faciliteren van hergebruik en het toegankelijk maken van tweedehands goederen voor iedereen. Geen graaiende geldwolven, maar gulle gevers. Dat is de kringloopspirit waar Nederland behoefte aan heeft.