Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid is van plan om de boetes voor veelvoorkomende verkeersboetes komend jaar met zo'n 8,6 procent te verhogen.
Bekeuringen stijgen altijd mee met inflatie, dus als de inflatie hoog is stijgen ze ook harder mee. Dat de gemiddelde burger hierdoor relatief harder zal worden geraakt, zal haar worst wezen. 'Zolang je je netjes aan alle regels houdt is er toch niets aan de hand', zegt een woordvoerster.
Maatregelen om de effecten van de inflatie te bezweren kunnen schijnbaar alleen snel worden genomen als het in het voordeel van de overheid is. Een belastingverlaging om het koopkrachtverlies tegen te gaan is te moeilijk, maar het opkrikken van verkeersboetes is zo geregeld!
Nou zijn de meeste verkeersboetes in Nederland sowieso al gigantisch hoog, vergeleken met omliggende landen. En nu het kabinet met een nieuw pakket komt om de inflatie en de stijgende energiekosten enigszins te compenseren, wordt er flink met geld gesmeten. Dat moeten ze natuurlijk ergens vandaan zien te halen en wat is er makkelijker dan de boetes opkrikken? Het ministerie van Justitie en Veiligheid redeneert zelfs dat de boetes momenteel eigenlijk relatief goedkoper zijn geworden en dat juist dít oneerlijk is. Het moet niet gekker worden!
De enige limiet die ze eigenlijk stellen is een maximum van 450 euro voor bepaalde boetes, omdat die anders onder het strafrecht zouden komen te vallen, meldt De Telegraaf. Dan hoor je het argument 'hou je gewoon aan de regels' niet meer, omdat rechtszaken duurder zijn dan de boete.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
De Raad van State en de Tweede Kamer moeten natuurlijk nog beoordelen of de voorstellen overgenomen kunnen worden, maar dat rammen de coalitiepartijen er vast wel door. Makkelijker kun je de kosten niet dekken namelijk.