Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Nibud schatten dat ongeveer 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens te maken hebben met risicovolle schulden of betalingsproblemen. Dat is grofweg één op de vijf huishoudens. De Prinsjesdagplannen voor lastenverlichting is voor zo'n 14.000 mensen waarschijnlijk niet genoeg en komt voor nog veel meer mensen wellicht te laat. De voorgenoemde groep van 1,4 miljoen huishoudens bestaat uit zo'n 800.000 mensen met risicovolle schulden (de 'risicogroep') en circa 614.00 mensen met 'problematische schulden', meldt
RTL Nieuws. Bij die laatste gaat het om schulden die zó hoog zijn dat ze er zelf niet meer uit kunnen komen. Jaarlijks belanden zo'n 80.000 mensen van die groep in de schuldhulpverlening.
Dat zijn cijfers uit de periode dat het in Nederland, Europa en de wereld nog enigszins normaal ging. Nu er sprake is van ruim 10 procent
inflatie en een energierekening die tig keer over de kop gaat, zal die groep snel heel erg veel groter worden.
Het is dan ook maar de vraag of de kabinetsplannen voor lastenverlichting überhaupt nog op tijd zullen gaan komen. Een gemiddeld gezin betaalt tegenwoordig al snel 55 euro per maand meer voor boodschappen. De mensen die in de schuldhulpverlening zitten krijgen een weekbedrag voor boodschappen van 50 tot 100 euro. Die gaan dat nooit tot het einde van het jaar volhouden.
Het gaat namelijk niet om het feit dat de plannen van het kabinet pas op 1 januari ingaan. De gasprijs stijgt nog steeds en de inflatie loopt ook nog steeds op. De economische situatie verslechtert dus met de dag. Maar omdat de winter eraan komt zal het voor deze mensen financieel ineens héél erg veel sneller achteruit gaan. Alsof je van een steeds sneller stromend beekje ineens in een waterval terechtkomt. En daar moet een belastingverlaging op arbeid en een eenmalige energietoeslag tegen gaan helpen? Dat klinkt toch volstrekt onrealistisch!
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis
heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij
willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze
inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben
financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de
gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons
alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! Gemeenten zouden op korte termijn wellicht de hoogte van het leefgeld kunnen koppelen aan de inflatie, zodat in ieder geval de mensen die het het allerzwaarst hebben worden geholpen. Sterker nog: ze moeten waarschijnlijk wel.