De stem van Indische Nederlanders: Bestuur Indiëherdenking, tijd om op te stappen!

Binnenland16 aug 2023, 11:00
Het is duidelijk: een meerderheid van Indische Nederlanders heeft gesproken, en hun stem kan niet langer worden genegeerd. Uit de recent uitgevoerde 'Indische Peiling' door de Federatie Indische Nederlanders blijkt overtuigend dat de gemeenschap vraagt om een verandering in het leiderschap van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945. Een overweldigende 64% van de respondenten wil dat het bestuur zijn positie heroverweegt en aftreedt. Deze resultaten spreken boekdelen over het vertrouwen dat momenteel ontbreekt in de leiding van de herdenkingsceremonie.
Een voornaam punt van zorg is de centrale rol die aan de Indonesische ambassadeur is toegekend bij de herdenking. Voor velen is deze beslissing kwetsend en ronduit pijnlijk, gezien de geschiedenis van Indische Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Bersiap-periode. Het is een wond die nooit echt is geheeld. De aanwezigheid van de ambassadeur van een land dat zijn betrokkenheid bij deze tragische gebeurtenissen nog steeds niet volledig erkent, voelt voor velen als zout in de wonde.
Het is vermeldenswaard dat het overgrote deel van de respondenten - 87% om precies te zijn - begrip toont voor de gevoelens van slachtoffers en nabestaanden die de keuze om de ambassadeur zo'n prominente rol te geven als een nieuwe belediging beschouwen. Een verbluffende 74% gelooft dat dit besluit ongepast was en moet worden heroverwogen. De manier waarop het bestuur deze beslissing nam, is ook een punt van kritiek, waarbij veel respondenten voelen dat de gevoelens van de gemeenschap volledig over het hoofd zijn gezien.
Dan is er de tragische herinnering aan de beschadiging van het Indisch Monument drie jaar geleden, toen (pro-)Indonesische activisten het monument vandaliseerden met racistische en beledigende leuzen. Dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het gevoel van verraad dat nu door de gemeenschap wordt gevoeld. De overweldigende roep om betere beveiliging rondom het monument in Den Haag getuigt hiervan.
Een positief aspect van de peiling is echter dat het duidelijk de band tussen de Indische gemeenschap in Nederland benadrukt. Hun gezamenlijke afwijzing van radicale pogingen om de herdenking te "dekoloniseren" is een krachtig signaal dat de gemeenschap haar tradities en herinneringen waardeert en wil behouden.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Toch is er een gedeelde wens voor meer aandacht voor de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Het feit dat Koning Willem-Alexander slechts eens in de vijf jaar aanwezig is bij de herdenking, illustreert de noodzaak voor meer bewustzijn en erkenning.
Het is helder: de stem van Indische Nederlanders is luid en duidelijk. Ze vragen om verandering, begrip en erkenning. Het is tijd dat hun oproep wordt gehoord en beantwoord.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten