screenshot 2025 03 24 at 085047
Nederlanders worden steeds ongezonder. Nierfalen komt steeds vaker voor. Bron: Grok / X.com.

Big Food Maakt Ons Ziek: Niertransplantaties Exploderen!

Binnenland24 mrt , 6:50

Het is een schande, een absolute schande. In 2023 moesten 1.129 Nederlanders een nieuwe nier krijgen, een recordaantal volgens de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS). Tien jaar geleden waren dat er nog 987. En waarom? Omdat Big Food ons al decennia lang volpropt met zout, suiker en vet, met als gevolg een explosie van chronische nierschade en nierfalen. De voedingsindustrie – van fastfoodketens tot de makers van je ‘onschuldige’ supermarktbrood – maakt ons extreem ongezond. Extreem. Eigenlijk is het misdadig.

Een Niercrisis Door Ongezond Eten

Volgens de Nierstichting lijden 1,8 miljoen Nederlanders aan chronische nierschade, met jaarlijks 130.000 nieuwe gevallen. Dat zijn geen kleine cijfers, dat is een volksgezondheidscrisis! Annemiek Dorgelo van de Nierstichting slaat de spijker op z’n kop: "Chronische nierschade kan leiden tot nierfalen, waarbij vaak dialyse of een transplantatie nodig is." En wat is één van de grote boosdoeners? Onze ongezonde levensstijl, aangewakkerd door Big Food. Te veel zout, te veel bewerkte troep, te weinig echte voeding. Het resultaat? Een wachtlijst van 3.416 mensen voor een donornier in februari dit jaar – ook een record.

Big Food: De Schuldige Achter de Schermen

Laten we geen doekjes winden: Big Food is de architect van deze ellende. Fastfoodrestaurants pompen ons vol met zoutrijke burgers en friet, maar de ‘gewone’ producten in de supermarkt zijn net zo schuldig. Brood, kaas, soep uit pakjes – overal zit meer zout in dan goed voor ons is. Het RIVM meldt dat mannen gemiddeld meer dan 11 gram zout per dag eten en vrouwen meer dan 8 gram, terwijl 6 gram het maximum is. "Ongeveer 85 procent van het zout komt vooral uit de pakjes die we eten," zegt Dorgelo. Dat is geen toeval, dat is een bewuste strategie van de voedingsindustrie om ons verslaafd te houden.

Diëtiste Esther van Etten waarschuwt: "Tientallen jaren geleden zijn we al gestart met veel meer zout eten, mogelijk zien we daar nu de gevolgen van." En wie heeft dat mogelijk gemaakt? Big Food, met hun goedkope, bewerkte rommel die gemak boven gezondheid stelt. Het is een verdienmodel dat ons letterlijk kapotmaakt.

De Gevolgen: Diabetes, Hoge Bloeddruk en Nierfalen

Transplantatiechirurg Cyril Moers van het UMCG legt de vinger op de zere plek: "De VS is onze toekomst." Hij doelt op de golf van diabetes en hoge bloeddruk die daar al miljoenen nieren heeft verwoest. In Nederland zien we dezelfde trend. Overgewicht, gevoed door Big Food’s suiker- en vetbommen, leidt tot aandoeningen die je nieren slopen. Moers benadrukt: "Ziektes als diabetes en een hoge bloeddruk zijn heel slecht voor je nieren." En guess what? Die ziektes worden rechtstreeks in de hand gewerkt door de troep die de voedingsindustrie ons aansmeert.

Preventie? Big Food Lacht Ons Uit

"Minder zout eten helpt je nieren gezond te houden en schade te voorkomen," zegt Dorgelo. Klinkt logisch, toch? Als we allemaal onder die 6 gram blijven, kunnen we volgens het RIVM in tien jaar 150.000 gevallen van nierschade en 250 gevallen van nierfalen voorkomen. Maar Big Food zorgt ervoor dat dat bijna onmogelijk is. Hun producten zitten zo vol zout dat je de aanbevolen limiet al overschrijdt met een boterham en een kom soep. En verse producten? Die zijn vaak duurder, terwijl Big Food’s rotzooi spotgoedkoop blijft. Dit is geen toeval, dit is beleid.

Technologie Als Doekje Voor Het Bloeden

Ja, er is hoop. Technologie zoals machineperfusie verlengt de bewaartijd van donororganen en maakt meer transplantaties mogelijk. Volgens Vincent de Meijer van het UMCG leverde dit al 25 extra levertransplantaties op, en nu wordt het getest voor nieren. Maar laten we eerlijk zijn: dit is symptoombestrijding. Zolang Big Food ons blijft vergiftigen, zal de vraag naar donororganen het aanbod blijven overstijgen. "Een orgaan is een schaars goed," zegt De Meijer. En dat schaarse goed wordt nog schaarser door de misdadige praktijken van de voedingsindustrie.

München, Solingen, Nieuwegein: asielzoekers storten een golf van terreur over Europa. Dit moet direct stoppen. Asielminister Marjolein Faber moet DIRECT een asielstop instellen. TEKEN de petitie van Cultuur onder Vuur en help Nederland beschermen tegen de radicaal-islamitische massa-immigratie!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten