Het is doorgaans verboden om geluidsoverlast te veroorzaken, behalve als de geluidsinstallatie in een moskee staat en religieuze boodschappen worden verspreid. Dan ineens is dat geen overlast, maar valt het verspreiden van herrie onder de 'vrijheid van religie'. De Tweede Kamer schept met het verwerpen van de Motie Baudet, die het verspreiden van religieuze boodschappen via geluidsversterkers wilde aanpakken, een gevaarlijk precedent. Wat volgt?
Motie Baudet om versterkte oproep tot het islamitisch gebed per direct te staken is vanmiddag oa dankzij de VVD in de Kamer verworpen.
We zijn verloren! https://t.co/heVZON8MHl— Joost Eerdmans (@Eerdmans) 5 listopada 2019
We schreven al eerder op DDS over de fundamentele verschillen tussen het geluid van kerkklokken en het geluid van minaretten, die via speakers religieuze boodschappen verkondigen waar je als buurtbewoner gewoonweg niet aan ontkomt:
"Als we de gebedsomroepen van minaretten vergelijken met de christelijke tradities van kerkklokken, dan zou menig persoon stellen dat dit ‘hetzelfde is als minaretten’, maar dat is niet het geval. Kerkklokken verspreiden geen boodschappen in talig handelen, zoals de moskee-omroepen wel boodschappen zijn. In die zin zou je de omroep van een moskee het beste kunnen zien als een reclame-boodschap. Reclame voor het volgen van een bepaald religieus patroon."
Het geluid is hoorbaar over diverse straten in Nederland en er wonen zeker niet alleen moslims. Normaal geldt zo'n situatie dan als 'overlast', maar nu blijkbaar niet. En dat gebeurt dan niet één keer per dag, maar zelfs meerdere keren. Echter is het volgens de Tweede Kamer geen probleem en verwierpen zij de Motie Baudet:
"overwegende dat een islamitische gebedsoproep te horen is in enkele straten in Nederland;
overwegende dat dit onverenigbaar is met de Nederlandse waarden en Nederlandse cultuur;
roept de regering op, maatregelen te treffen om deze hoorbare gebedsoproepen per direct te staken,"
De partijen die wél voor de Motie Baudet stemden waren als volgt: 50Plus, voormalig PvdD-Kamerlid Femke Merel van Kooten, ex-VVD'er Van Haga, PVV, SGP, en natuurlijk Forum voor Democratie.