Tweede Kamerlid Alexander Kops (PVV) sprak vandaag in de Tweede Kamer over zijn eigen ervaring als docent bij een middelbare school. Kops was vroeger leraar, maar werd aldus Kops op een merkwaardige manier ontslagen toen het schoolbestuur ervoer dat hij zich kandidaat was voor de PVV. Het bestuur stuurde volgens de PVV'er een 'brief naar de ouders over mijn kandidatuur, terwijl de SP-campagneposters in de gang hingen'. Wat volgde was debat met Kamerlid Van Meenen (D66) over een mogelijk non-existent concept, via TPO. Na het betoog en de ervaring van Kops kwam Kamerlid Paul van Meenen (D66) buurten bij de interruptiemicrofoon om daarmee direct zijn afkeer uit te spreken over de handelingen van het desbetreffende schoolbestuur. Zoals op de video te zien is stelt Van Meenen dat hij "het volstrekt oneens ben met de handelswijze, en kan begrijpen dat het uw blik (Kops) op deze materie mede-bepaalt".
Vervolgens riep de
D66'er op om 'de situatie niet om te draaien' en als 'PVV'er in het openbaar iets te vinden' over politieke vooringenomenheid in het
onderwijs. De PVV'er reageerde vervolgens en schermde met de motie aangaande 'politieke neutraliteit in het klaslokaal'. Kops wil met de motie bewerkstelligen dat leraren zich committeren aan 'politieke neutraal onderwijs'. Volgens Van Meenen 'een non-existent concept'.
Volgens Van Meenen "mogen de verschillen er zijn en moet iedere docent in vrijheid kunnen lesgeven". Van Meenen pleit niet voor het streven naar het ideaal van -volgens hem een non-existent concept- de 'politieke neutraliteit', maar bepleitte Van Meenen juist de vrijheid van meningsuiting, daarbij ook politieke meningsuiting. Daaronder zouden vanzelfsprekend PVV-meningen in het onderwijs vallen.