NPO boycot 'rechts' diversiteitsboek van FVD-senator Paul Cliteur, en de reden laat zich raden

Geen categorie27 nov 2019, 10:00

Programma's zoals De Wereld Draait Door zijn nooit te beroerd om literatuur te pluggen voor een miljoenenpubliek. Het probleem is alleen dat je publicatie dan wel eerst moeten worden omarmd door de 'deugcommissie' van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het nieuwe boek over identiteitspolitiek dat Paul Cliteur en Perry Pierik hebben geredigeerd wordt in ieder geval allesbehalve vertroeteld door de staatsomroep.

Enkele bekende Nederlandse denkers, waaronder Sid Lukkassen, Afshin Ellian, Esther van Fenema en Paul Cliteur, schreven onder de titel 'Diversiteit, identiteit en de 'culture wars' een gevarieerde paperback met daarin prikkelende analyses over de hedendaagse cultuuroorlog. Ook de bekende Belgische politici Theo Francken en Darya Safai (N-VA) deden mee.

Was er echt geen enkele interesse in jullie boek vanuit de redacties van programma’s van de NPO?

Cliteur: “Nee dat niet natuurlijk, maar dat is ook niet erg. Dit is een cultboek. Het laat stemmen aan het woord die tegenwoordig dissident worden geacht en dan is het al snel niet links genoeg. Pamela Pinas heeft helemaal gelijk in haar stuk in het boek wanneer zij schrijft ‘Het probleem van progressieven is dat zij nog steeds denken dat zij de counter culture zijn. Dit allang niet meer zo. Progressief zijn is sinds jaar en dag de status quo’.”

Dus er kwam ook geen aandacht voor jullie zogenoemde ‘cultboek’?

Cliteur: “Nou, dat ben ik niet met je eens. Er is aandacht genoeg, alleen het komt in ieder geval niet vanuit de staatsomroep en de mainstream media.”

Wanneer De Dagelijkse Standaard dezelfde vraag ook voorlegt aan publicist Sid Lukkassen, reageert hij alsvolgt:

Lukkassen: "De mainstream media die aandacht schenken aan een realistisch boek? WHAHAHAHA!!!! Ik zeg: platbranden die hele zooi. Leve ongehoord Nederland!"

Hoe komt dat dan? Moeten we ‘Diversiteit, identiteit en de ‘culture wars’ dan maar typeren als een ‘rechts’ boekje?

Cliteur: “Zo zou ik het ook niet typeren, want Coen de Jong is met zijn bijdrage ‘Diversiteit en terrorisme van de geest’ echt wel een schrijver aan de linkerkant van het spectrum. Vernieuwende inzichten over onderwerpen als identiteitspolitiek, postmodernisme en verwante onderwerpen waren onze insteek. Doorgaans krijg je dan het politiek correcte clubje aan het woord. Wij willen de kritische stemmen naar voren halen, terwijl we ondertussen ook een heel divers palet aan meningen presenteren."

Toch kijkt Paul Cliteur stiekem al uit naar een vervolg op 'Diversiteit, identiteit en 'culture wars':

Cliteur: "Er zijn nog genoeg uiterst goede schrijvers die niet aan het woord komen in dit eerste boek. Ik noem een Theodor Holman, Elma Drayer, Willem Melching, Bart Collard en Geerten Waling. De lijst is lang, maar een voorwaarde is wel dat het natuurlijk intellectuelen moeten zijn."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten