Wopke Hoekstra (CDA) kan blij zijn met de cijfers die hem gegeven worden. De dames en heren van het grote bureau voor overheidsstatistiek (CBS) komen met heugelijk nieuws. Volgens de rekenmeesters zou de economische groei in 2018 ruim 8% bedragen.
Prima cijfers dus die het
CBS deze week presenteerde. De bureau's in Heerlen en Den Haag hebben flink zitten kauwen op wat statistische gegevens en dit zijn de resultaten: 3% minder
CO2-uitstoot én 8% economische groei, aldus het CBS:
"Vergeleken met drie jaar eerder is de broeikasgasuitstoot in 2018 met 3 procent gedaald. Tegelijkertijd groeide de Nederlandse economie met 8 procent. De emissie-intensiteit van de Nederlandse economie is daarmee met 10 procent afgenomen. De afname hangt deels samen met het sluiten van oude kolencentrales, een toename van het verbruik van hernieuwbare energie, voortdurende energiebesparingen en een groeiend aandeel van de dienstensector in de economie. De emissie-intensiteit van 2018 is hierdoor 44 procent lager dan in 1990."
Maar wat betekent 8% economische groei eigenlijk? De economische groei wordt 'gemeten' in euro's ofwel getallen. Abstracte tel-eenheden. En die zeggen per definitie niet direct iets over de achterliggende realiteit. Zo kan de centrale bank 10% meer geld in omloop brengen waardoor de economische groei in cijfers toeneemt. Als de prijzen niet direct reageren dan heb je ook nog eens
divergentie tussen inflatie en groei. In Zimbabwe schijnt men daar alles van af te weten.
Aangenomen wordt dat deze omvangverrijking een positief fenomeen is en als iedereen de vruchten kan plukken dan is dit ook het geval.
Als we kijken naar de werkloosheidscijfers dan wordt het beeld wel bevestigd:
de werkloosheid is lager dan tijdens de laatste recessie. Dat mag ook wel na elf jaren. De emissie-intensiteit is ook afgenomen. Dit betekent dat Nederlanders minder vervuilend zijn dan vroeger en toch een hoog welvaartsniveau kunnen halen. Dat is knap.
En je kunt zeggen wat je wilt. Of je nu een groene dakenschrobber van GroenLinks bent of steenkolenaanbidder van de PVV: de lucht mag best wat schoner. En hoe minder emissies, hoe beter natuurlijk. Dat er toch economische groei is gerealiseerd ondanks de lager CO2-uitstoot is prettig. Maar de vraag of de realiteit achter de cijfers gelijk en ook daadwerkelijk beter is dan 15 jaar geleden staat nog open. Cijfers kunnen u dat niet vertellen, maar uw gevoel wellicht wel.
Hoekstra kan blij zijn met de door het CBS opgeleverde teksten.