500 Miljard aan kosten! Regering heeft nooit uitgezocht of gasverbod wel werkt

Geen categorie06 apr 2019, 11:00
In een aantal artikelen van de Telegraaf wordt de aardgaskwestie onder de loep genomen. Voorstanders praten over eerlijkheid, leningen en andere deugretoriek. Syp Wynia onderstreept vooral de problemen: 500 miljard aan kosten en een belachelijk laag effect!
Wynia schetst het probleem als volgt: dertig jaar lang moeten iedere dag duizend huizen van het gas af, zal er nieuwe apparatuur in het huishouden moeten komen en zal het elektriciteitsnet moeten worden verzwaard. Daarnaast zullen er nieuwe leidingnetten moeten worden aangelegd.
Helder! Vervolgens toont hij aan dat de Tweede Kamer en het kabinet nooit hebben laten uitzoeken of dit überhaupt werkt en ook niet laten doorberekenen wat dit moet gaan kosten en wie er voor op moet draaien. Oeps! Er zijn weliswaar opdrachten gegeven om de effecten uit te rekenen, deze zijn (onder andere door het Centraal Planbureau) echter 'vakkundig' onbeantwoord gebleven (lees: er is nog geen juridische verplichting dus laten we dit open). Regelrechte bullshit, overigens.
Het Economisch Instituut voor de Bouw meent dat de kosten voor dit gasverbod neerkomen op zo'n 500 miljard euro. Terwijl de rest van de wereld juist áán het gas gaat, kan Nederland zich een nóg diepere kuil graven door alles elektrisch te gaan verwarmen. Die 'investering' komt daar dus nog eens bovenop! En wat is er dan bereikt? In alle waarschijnlijkheid: vrij weinig. Afgaande op de lage schattingen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), zegt Wynia het volgende:

'(...) een euro die in het gasverbod wordt gestoken aan broeikasreductie levert nog niet een tiende op van de euro die bijvoorbeeld in het duurzaam maken van de landbouw wordt gestoken.'

Er staat ons met dit beleid een regelrechte ramp te wachten. Het feit dat de andere artikelen geen totaalbedrag noemen en het voornamelijk hebben over drogredenen (de techniek wordt steeds beter en goedkoper; er is genoeg geld; bedrijven moeten eerlijk meebetalen; mensen geven wel geld uit aan een verbouwing), is al genoeg reden tot zorg. Het zijn verkooppraatjes, meer niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten