Paul Cliteur: Nederland moet net als Frankrijk verbod op import-imams afkondigen

Terrorisme02 jan , 15:00

Het is bekendgemaakt in Frankrijk dat dat land niet langer imams accepteert die in andere landen opgeleid zijn. Frankrijk is voor Franse imams. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft gezegd dat de maatregel genomen is om te voorkomen dat "het buitenland" grote invloed kan uitoefenen op de Islam in zijn land. De Dagelijkse Standaard vond dit zo'n interessant initiatief dat wij contact opnamen met emeritus hoogleraar Paul Cliteur om hem te vragen: wat vind jij hiervan en kan dit ook bij ons?

"De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft in een brief aangekondigd dat Frankrijk vanaf 1 januari 2024 geen nieuwe imams meer zal accepteren die door andere landen dan Frankrijk worden opgeleid en uitgezonden naar Frankrijk. Het idee hierachter is een poging om de 'buitenlandse invloed' op de islam in Frankrijk te verminderen," legt Cliteur uit aan De Dagelijkse Standaard.

Verbod

Natuurlijk vragen wij ons dan direct af: kan deze beslissing zo genomen worden door een land als Frankrijk - en daarmee ook door Nederland?

"Ja, waarom niet?" reageert Cliteur direct. "Dat kan je gewoon bij wet regelen. De rechtvaardigingsgrond voor zo’n wet is dat Frankrijk een enorm probleem heeft met jihadistische aanslagen of wat ik noem 'islamistisch theoterrorisme.' Natuurlijk zijn de personen die de aanslagen plegen strafbaar, maar ook de personen die de ideologie uitdragen dat dergelijke aanslagen gepleegd mogen worden omdat zij een vermeend goddelijke opdracht behelzen zijn gevaarlijk."

Separatisme

Maar wat is de precieze grondslag van het Franse import-imamverbod? Nou, zegt Cliteur, de ideologie in kwestie wordt door de Franse overheid "islamitisch separatisme" genoemd. "Het 'separatisme' verwijst naar de wensen om je af te sluiten van de Franse samenleving en een eigen parallelle samenleving op te bouwen die los staat van de Franse staat en samenleving. De Franse overheid probeert nu die ideologie te bestrijden. De in het buitenland opgeleide imams worden ervan verdacht dat zij het 'separatisme' wind in de zeilen blaast."

Rechtsstaat

In Nederland horen we bij elke keer dat iemand met dit soort voorstellen komt paniekerige verhalen over "de Grondwet" en "de Europese wetten." Is wat Frankrijk doet dan niet in strijd met die Grondwet en het internationale recht?

Ook daarop heeft Cliteur snel een duidelijk antwoord paraat. "Je zou natuurlijk kunnen verdedigen dat het importeren van imams uit het buitenland beschermd zou moeten worden door de godsdienstvrijheid," begint de emeritus hoogleraar.

"Aan de andere kant: die godsdienstvrijheid kan worden beperkt als de staatsveiligheid in het geding is. En dat lijkt mij duidelijk het geval met imams die zijn opgeleid in Saudi-Arabië, Qatar of andere oliestaten. Het verbod op imam-import valt daarmee onder de legitieme beperken op de godsdienstvrijheid."

Nederland

En dat brengt ons bij de belangrijkste vraag van allemaal. Als het kán om in Nederland ook zo'n verbod in te stellen, is het dan ook núttig?

"Ik denk dat het zeker nodig is in Frankrijk," reageert Cliteur. "Denk aan de aanslagen van 2015 (Charlie Hebdo en Bataclan), maar ook aan wat er daarna nog allemaal gebeurd is, zoals de onthoofding van Samuel Paty in 2020."

"Maar ook voor België en voor Nederland valt dit te overwegen," gaat hij verder. "Het zou goed passen bij de plannen van de grote winnaar van de verkiezingen, de PVV. In de 'grondwetsgesprekken' tussen Wilders, Omtzigt, Yeşilgöz en Van der Plas die vandaag begonnen zijn zou dit van PVV-zijde kunnen worden ingebracht."

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS willen we u élke dag weer het échte rechtse nieuws laten lezen. Maar daar hebben we uw hulp bij nodig. DDS wordt door Big Tech namelijk keihard bestraft voor dit soort reportages over de radicale Islam. Steun ons daarom! Doneer aan DDS via BackMe en help ons het echte rechtse geluid te vertolken - en échte rechtse oplossingen te verkondigen!

Doen

"Wilders als Milders kan dan inbrengen dat weliswaar de Koran niet behoeft te worden verboden en moskeeën niet behoeven te worden gesloten maar dat hij wel het Franse voorbeeld wil volgen ten aanzien van de imam-import," legt Cliteur daarop uit. "De Franse maatregel is niet in strijd met de grondwet, ook niet 'anti-rechtsstatelijk,' dus doen, zou ik zeggen."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten