Wybren van Haga (BVNL): "Nederland moet eindelijk de Republiek der Zuid-Molukken erkennen"

Politiek09 nov 2022, 13:00
Nederland kent veel zwarte bladzijden in haar geschiedenis. Hoe de Molukkers zijn behandeld na de onafhankelijkheid van Indonesië is er één van. Het is goed dat dit ook de politieke agenda wordt gezet. Nederland heeft de Molukkers verraden.
Bij de begroting Buitenlandse Zaken gaat Wybren van Haga vandaag ervoor pleiten dat de Republiek der Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan) door Nederland eindelijk zal worden erkent als onafhankelijke republiek. "Na de onafhankelijkheid van Indonesië heeft de Nederlandse overheid de aan ons land zo trouwe Molukkers laten vallen als een baksteen. De Molukkers vochten voor koningin en vaderland in het toenmalig Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), maar na de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn de Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen begin jaren '50 onder het valse voorwendsel dat het om een tijdelijk verblijf zou gaan naar Nederland verscheept. Daar kregen zij na aankomst te horen dat ze waren gedemilitariseerd en dat dit één van de clausules was die was overeengekomen bij de soevereiniteitsoverdracht met Indonesië. De Molukkers zijn eerst belazerd en daarna bestolen van hun droom van een onafhankelijke staat", aldus Van Haga, die erop wijst dat Indonesië een federale structuur zou krijgen. "In plaats daarvan veranderde het land al snel in een eenheidsstaat en werden de Molukken in feite gekolonaliseerd. Triest dat de Nederlandse regering nooit pogingen heeft ondernomen om richting Indonesië op te komen voor het Molukse belang, te beginnen met het erkennen van de Republiek der Zuid-Molukken."
Excuses voor pure vernedering
Naast het erkennen van de eigen Molukse staat doet BVNL een klemmend beroep aan de Nederlandse regering om eindelijk het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan na hun aankomst in Nederland, nu meer dan 70 jaar geleden. "Na het ontslag op staande voet als KNIL-miltairen, het afnemen van de paspoorten, wachtte Neerlands trouwste soldaten en gezinnen een geïsoleerd bestaan, onder andere in de voormalige concentratiekampen Westerbork en Vught. De omstandigheden in de kampen waren zwaar en de verwachting dat hun verblijf in Nederland tijdelijk zou zijn, kwam niet uit", aldus Van Haga die zich zegt te schamen voor het zo in de steek laten van de Molukkers. 
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Een landelijke herdenking voor de komst van ruim 12.500 Molukkers naar Nederland werd in oktober 2021 afgelast vanwege tweespalt en bedreigingen in de Molukse gemeenschap. "Het is aan premier Rutte om de eenheid in de Molukse gemeenschap te helen. Dit kan met het erkennen van de onafhankelijke Molukse republiek en met het eindelijk erkennen van het beschamende aangedane leed aan de gemeenschap na aankomst in Nederland. We zeggen tegenwoordig tegen iedereen sorry, waarom dan niet aan de aan Nederland hondstrouwe Molukse gemeenschap?", aldus Van Haga. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten