empty classroom 2020

Rutte’s onderwijsbeleid ontmaskerd: Kinderen betalen prijs voor bezuinigingen

Politiek31 mrt , 14:00

Het is een schande, een absolute schande. Tien jaar geleden verkocht het kabinet-Rutte II de Wet Passend Onderwijs als een gouden oplossing: “Gewoon als het kan, speciaal als het moet.” Kinderen met extra zorgbehoeften zouden gewoon naar reguliere scholen gaan, regionale verschillen zouden verdwijnen, en de kosten zouden worden beteugeld. Klinkt mooi, toch? Maar Follow The Money legt nu genadeloos bloot wat we eigenlijk al wisten: het is een fiasco. Het speciaal onderwijs groeit, het aantal thuiszitters stijgt, en juist de kwetsbaarste regio’s zitten financieel in de knel. Wie betaalt de prijs? De kinderen die het hardst hulp nodig hebben.

De Wet Passend Onderwijs, ingevoerd in 2014, moest inclusie bevorderen en de “indicatiedrift” stoppen – het uitdelen van labels zoals ADHD en dyslexie, dat de onderwijsbegroting liet exploderen. Voorheen kregen zorgleerlingen een ‘rugzakje’, een individueel budget voor extra hulp. Maar dat werd te duur, met uitgaven die tussen 2002 en 2011 stegen naar 2,2 miljard euro. Dus schafte staatssecretaris Sander Dekker (VVD) die potjes af en gaf samenwerkingsverbanden een vast budget: gemiddeld 900 euro per leerling. Daarmee moesten ze alles regelen – van speciaal onderwijs tot ondersteuning op reguliere scholen. Het idee: reguliere scholen zouden zo hun best doen om doorverwijzing naar het duurdere speciaal onderwijs te voorkomen. Dekker noemde het geen bezuiniging, maar een “efficiëntere” aanpak. Wat een gotspe.

Tien jaar later is de realiteit keihard. Het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs is toegenomen, niet afgenomen. Het aantal thuiszitters – kinderen die helemaal geen onderwijs krijgen – groeit ook. En de regionale verschillen? Die zijn alleen maar groter geworden. In Eibergen, bij de Duitse grens, zijn klassen overvol, is er amper geld voor specialisten zoals orthopedagogen, en moeten scholen “scherpe keuzes” maken, zegt directeur Arnold Maarse van samenwerkingsverband Slinge-Berkel tegen FTM. Anderhalf uur verderop, in het Gooi, is het een ander verhaal: daar is geld zat voor extra begeleiding, vertelt directeur Zeger van Hoffen van samenwerkingsverband Qinas. Of je kind de juiste hulp krijgt, hangt dus af van je postcode. Wat een onrecht.

De Wet Passend Onderwijs is een ordinaire bezuinigingsoperatie gebleken. Voor de Rijksoverheid zijn de kosten “beheersbaar” geworden, maar ten koste van wie? De kwetsbaarste kinderen, die nu tussen wal en schip vallen. Al voor de invoering waarschuwde de Algemene Rekenkamer dat scholen hier niet klaar voor waren, en Kamerleden zoals Michel Rog (CDA) en Paul van Meenen (D66) sloegen alarm. Maar Dekker wuifde alles weg: “We gaan het beter organiseren.” Nou, dat is gelukt. Het onderwijs is een chaos, en de kinderen die het meest afhankelijk zijn van goede zorg betalen de prijs. Dit is het zoveelste bewijs dat Rutte’s beleid onze samenleving kapot heeft gemaakt. Wanneer houdt deze waanzin eindelijk op?

De week van de Lentekriebels staat weer op het punt van beginnen. En dat is zorgwekkend. Lentekriebels is namelijk niets meer of minder dan de seksualisering van onze jeugd. Onze vrienden van Gezin in Gevaar verzetten zich hiertegen. Met kracht. Bestel nu GRATIS hun Zwartboek Lentekriebels om te ontdekken waar die walgelijke Rutgers-week echt over gaat - en kom in verzet!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten