Eurocommissaris Paolo Gentiloni, die de grote controleur is wat betreft de begrotingen van EU-lidstaten, heeft een plan. Een voor zuid-Europa heel mooi plan: hij vindt dat EU-landen naar gezamenlijke schulden moeten. Met andere woorden, we kunnen dan dus verantwoordelijk gehouden worden voor de schulden van Italië, Spanje, Frankrijk en van al die oost-Europese landen die ook al aan het subsidie-infuus liggen. Gentiloni begon het
interview met RTL Z door te zeggen dat hij en zijn mede EU-technocraten niet onder de indruk waren of zijn van het begrotingsplan van het kabinet voor 2023. Hij denkt namelijk - terecht, overigens - dat de
begroting voor meer, meer, meer inflatie gaat zorgen. En dat vinden ze niet fijn in Brussel. Tenminste, niet als Néderland dat soort beleid afkondigt. Zuid-Europese landen mogen dat natuurlijk wél doen; het is de bedoeling van Brussel dat wij in Nederland en Duitsland dat dan tegengaan door wél streng te zijn.
Maar het belangrijkste punt van Gentiloni is dat hij ervan overtuigd is dat er 'gezamenlijke schulden' moeten komen. En ja, als zo'n man dat zegt, dan betekent dit natuurlijk dat die gezamenlijke schulden er ook kómen. De plannen ervoor liggen dan al lang klaar. En het is alleen nog maar een kwestie van tijd voordat ze geïmplementeerd worden.
"Ik heb natuurlijk begrip voor de standpunten van de verschillende landen," aldus de
Euro-technocraat. "Ik begrijp hoe gewone Nederlanders erover denken." Maar hij heeft daar wel lák aan. "Wat we nodig hebben zijn gemeenschappelijke hulpmiddelen. Als elk land in zijn eentje op deze uitdagingen reageert lopen we het risico dat die reactie niet afdoende is." En dus moet het allemaal op grote schaal gebeuren, van bovenaf, en door allemaal samen schulden te maken.
Arno Wellens heeft meteen
fel gereageerd op deze uitspraken van Gentiloni. Want, zegt Wellens, hij waarschuwt al jaren dat we deze kant opgaan in Europa... maar elke keer als hij dat zegt wordt hij weggezet als een wappie; als een gekke complotdenker die de EU alleen maar wil zwartmaken.
Er zijn enkele nadelen die Nederland zou kunnen ervaren als er gezamenlijke schulden komen voor de Europese Unie:
- Kosten: Nederland zou moeten bijdragen aan de gezamenlijke schulden, wat betekent dat het geld zou moeten uitgeven om deze schulden te financieren. Dit kan leiden tot hogere belastingen of bezuinigingen op andere gebieden om de kosten te dekken.
- Vermindering van de nationale soevereiniteit: Als Nederland bijdraagt aan gezamenlijke schulden, kan dit betekenen dat het minder zeggenschap heeft over hoe het geld wordt besteed. Dit kan leiden tot een afname van de nationale soevereiniteit.
- Mogelijke ongelijkheid: Het is mogelijk dat sommige lidstaten meer profiteren van gezamenlijke schulden dan andere. Dit kan leiden tot ongelijkheid tussen de lidstaten en kan leiden tot onvrede en ontevredenheid.
- Credit rating: Als Nederland bijdraagt aan gezamenlijke schulden, kan dit leiden tot een lagere credit rating voor het land. Dit kan leiden tot hogere rentekosten voor toekomstige leningen en kan het moeilijker maken om toekomstige leningen te krijgen.
- Mogelijke problemen met terugbetaling: Als Nederland bijdraagt aan gezamenlijke schulden, kan het moeilijker zijn om deze schulden terug te betalen als de economische omstandigheden veranderen. Dit kan leiden tot financiële problemen voor het land.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Natuurlijk betekent dit precies dat het is wat de Europese Unie gaat doen. Want tenminste 3 van die nadelen zijn wat Brussel betreft voordelen ervan. Nederland moet meer gaan betalen (yay, verdeling van de welvaart op Europees niveau), zeg maar dag met je handje tegen de nationale soevereiniteit, en dat bepaalde landen ervan profiteren terwijl andere landen er juist onder lijden. Dat is allemaal voor de EU betreft reden om het te doen. En die laatste twee, ach, die nemen ze dan op de koop toe.