Er is vandaag wéér een absolute politieke aardbeving geweest in Nederland. De PVV heeft iedereen totaal vernietigd. Volgens de exit poll van de NOS komen Geert Wilders en co uit op 35 zetels. Het verschil met de rest is enorm. Maar dat zorgt ook meteen voor een probleem... Er is namelijk geen enkele coalitie mogelijk met de PVV. Wat wel kan? Een echte kartelcoalitie.
Het is voor Geert Wilders een fantastische avond. Na 20 jaar van continue bescherming, van een leven waarin hij nooit 'thuis' kan zijn, is hem gegund. Toch moeten we verder kijken en de cijfers bestuderen. En dan zien we iets heel geks: er lijkt eigenlijk geen goede regeringscoalitie mogelijk.
Wilders de grootste. Oké. Maar de VVD heeft al gezegd niet onder premier Wilders te willen werken. GroenLinks-PvdA doet dat natuurlijk al helemaal niet. En Pieter Omtzigt zegt al vanaf dag één dat hij het niet doet. Dan loopt de PVV dus 26+23+20 (=69) zetels mis voor een meerderheid. Volt doet het ook niet. 71 zetels niet. Denk niet. 73. ChristenUnie niet 76... Een meerderheid is dan niet mogelijk. Tel daar de PvdD (4), CDA (5), D66 (10) en de SP (5) dan nog bij op... en je komt zelfs uit op 100 Kamerzetels die op geen enkele manier dan ook willen samenwerken met de PVV.
Welke opties zijn er nog? Oke, misschien dat de VVD zich bedenkt. Wilders plus de VVD: 58 zetels. Dan zijn er nog 17 nodig. FVD met 3 wil heus meedoen. 61. JA21 met 1 ook. 62. SGP misschien ook. 65. BBB ook met 7. Dat zijn er 72. En dan?
Zelfs als de VVD overstag gaat is er op deze manier geen mogelijkheid om tot een meerderheid te komen voor de PVV.
Dan rest er nog maar één mogelijkheid: er komt een coalitie van kleinere partijen. Dat kan met PvdA-GL, VVD, NSC als kern. Die komen uit op 69 zetels. Dit kan functioneren als minderheidskabinet met steun die ze dan bij anderen weghalen af en toe.
Maar er komt ook een meerderheid als ze D66 erbij gooien (79 zetels) of ChristenUnie én het CDA (79).
Ik zie dus drie mogelijkheden:
1. Nieuwe verkiezingen
2. GroenLinks-PvdA, VVD, NSC en D66
3. GroenLinks-PvdA, VVD, NSC, en ChristenUnie + CDA