portraitfactorynl 2024 dds debat 4 juni 20
Thierry Baudet (FVD) in de Tweede Kamer. Foto: Portrait Factory / De Dagelijkse Standaard.

Thierry Baudet FILEERT eenzijdige en saaie media: "Een paar uitverkorenen mogen steeds weer opdraven"

Politiek30 aug , 9:30

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet is helemaal klaar met de eenzijdigheid bij de NPO. Op X heeft hij hard uitgehaald naar de gesloten natuur van de NPO - en niet alleen van de NPO, maar eigenlijk van alle kartelmedia. "Avond aan avond dezelfde mensen, met dezelfde meningen op radio en tv. Een héél klein groepje 'experts' en schrijvers en columnisten draait rond in een semi-gesloten media-circuit," stelt Baudet terecht. Hij is daar klaar mee.

"Nooit eens een andere invalshoek, een tegendraadse mening, een verrassend geluid," zegt Baudet over het gebrek aan politieke en inhoudelijke 'kleur' bij de media. "Die paar 'uitverkorenen,' dat handjevol mensen dat een meningenoligopolie op een bepaald onderwerp heeft gevestigd: ze recenseren elkaars boeken, ze spelen elkaar baantjes toe, ze reiken elkaar prijzen uit."

Dit is van toepassing op elk mogelijk (belangrijk) onderwerp, stelt Baudet. "Of het nu gaat om de situatie in Oekraïne, om de Amerikaanse verkiezingen, het conflict in het Midden-Oosten, of destijds over Covid, de eurocrisis, Brexit, noem maar op, zelfs in de kunst en literatuur zie je hetzelfde proces: telkens weer wordt een oligopolie gevestigd van een kleine groep die het vrijwel volledig met elkaar eens is (en slechts op marginale detailpunten voor de vorm wat van elkaar verschilt), die uitsluitend nog met elkaar in gesprek gaat en die alle anderen buitensluit."

Deze monopoliepositie van dezelfde mensen houden ze steeds "angstvallig vast," legt de FVD'er uit. "Ze willen geen nieuwkomers, geen pottenkijkers. Hun kartel willen ze behouden." Natuurlijk begrijpt hij dat op zich wel, zeker vanuit de academische wereld én de politiek.

"Maar," gaat Baudet verder, "wat ik alsmaar niet begrijp, is waarom journalisten daar toch massaal in meegaan. Waarom geen kritiek op deze semi-gesloten machtsbolwerken? Waar is de kritische, tegendraadse, sceptische, onafhankelijke luis in de pels toch gebleven?"

Daarop legt hij uit dat het in zijn tijd als columnist en commentator (zeg van 2010 tot 2014) al zo was. Als hij dan met nieuwe namen kwam, was de reactie daarop: "Waarom? Met welk doel?" Wat had je ermee te winnen? Die andere namen waren al bekend bij het publiek. Gewoon daar naar terug gaan!

"Dat was de houding," stelt Baudet helaas vast. "Op vrijwel ieder onderwerp. Voortdurend het zoeken naar veiligheid, vertrouwdheid, het afgeschrikt zijn door nieuwe ideeën, nieuwe mensen, nieuwe invalshoeken."

Logischerwijs veroordeelt Baudet dat. En hard ook. Want, zegt hij, het is niet alleen "jammer." Nee. Het is ook gewoon "ontzettend slecht voor het land."

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!

Daar is natuurlijk geen woord te veel aan gezegd. De bias van de media is extreem. Het is irritant. Frustrerend. En het is slecht voor het land. Maar het is ook nog eens saai. Je kunt nooit eens een krant openslaan of een zender aanzetten en iets nieuws verwachten. Dezelfde mensen. Dezelfde meningen. Alles hetzelfde. Steeds weer. 

Gaan ze daar ooit iets aan doen? Nee. Want de media, de academici, Big Business en de politiek vormen één en hetzelfde kartel. Ze gaan allemaal dagelijks met elkaar om. Ze kennen elkaar persoonlijk. Ze lezen dezelfde kranten, dezelfde boeken, en ze kijken dezelfde programma's. Ze gaan naar dezelfde feestjes... en ze zitten in dezelfde appgroepen.

Het is één soort mens. Helaas, maar waar.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten