Het commissiedebat over de mondkapjesdeal was een belangrijke vergadering waarbij de rol van de vorige minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, werd besproken. Caroline van der Plas, fractieleider van de BoerBurgerBeweging, diende een ordevoorstel in om De Jonge uit te nodigen om aanwezig te zijn bij het debat. Dit was van belang omdat uit appjes was gebleken dat De Jonge had gelogen en dat hij wel degelijk betrokken was bij de mondkapjesdeal, iets wat hij bewust had verzwegen voor het parlement.
Tijdens het debat werd dit ordevoorstel besproken en werd er een schorsing aangevraagd om de zaak te kunnen overwegen. Pepijn van Houwelingen (FVD) onthult nu in een mooie reconstructie (KIJKTIP!) wat er tijdens de schorsing gebeurde. Tijdens deze schorsing pleegde Joba van den Berg (CDA) een telefoontje om te voorkomen dat de oppositie De Jonge tekst en uitleg moest geven. Hierop kwam Attje Kuiken (PvdA) naar de Commissievergadering gesneld om met haar stem voor te zorgen dat De Jonge niet naar de Kamer hoefde te komen. In een commissievergaderingen wordt er niet volgens zetelaantallen gestemd maar volgens het one member one vote systeem. Dus het partijkartel had de PvdA nodig als doorslaggevende stem. Zo rolt het partijkartel en zo hollen zij de democratie verder uit.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Dit was de reden waarom de kritische oppositie het debat verliet. Hierdoor is de spanning tussen de verschillende fracties alleen maar toegenomen over de rol van De Jonge in de mondkapjesdeal en of hij wel of niet moest worden opgeroepen om zich te verantwoorden. Het is goed mogelijk dat er achter de schermen discussies hebben plaatsgevonden over hoe deze zaak verder moest worden behandeld en wat de gevolgen zouden zijn voor De Jonge en andere betrokken partijen als hij wel zal opdagen. Dit had minister de Jonge waarschijnlijk politiek zijn kop gekost.