Op X heeft FVD'er Ralf Dekker gereageerd op kritiek van een twitteraar die FVD ervan beschuldigt dat de partij "van standpunten" veranderd is. In dit geval wat betreft het conflict tussen de Palestijnen en Israël. In zijn reactie legde Dekker heel rustig uit dat FVD inderdaad wat is opgeschoven, en dat komt door de werkelijkheid. Tegelijkertijd laat hij ook weten - als FVD ervan beschuldigd wordt dat dit om 'electorale redenen' gebeurt - dat dit de grootst mogelijke onzin is.
Twittergebruiker ZilteHond, die bekend staat om zijn/haar steun aan de PVV, vindt het "gek" dat de "FVD-aanhang" niet in het verweer komt nu de partij een meer neutrale positie inneemt ten aanzien van het conflict in het Midden-Oosten dan enkele jaren geleden.
"Nog iets over FvD aanhang: mijn argwaan jegens hen is ook gegroeid," schrijft deze persoon. "Baudet is flink van standpunt veranderd over Israel. Van steun naar bothsidesism. Toch zegt vrijwel niemand in zijn achterban: dan breek ik met FvD. Ze lijken hem alle kanten op te volgen. Ik vind dat raar."
Ralf Dekker reageert
FVD'er Ralf Dekker heeft de tijd genomen om rustig te reageren op deze kritiek. Dat doet hij met stijl.
"Interessante opmerking," begint Dekker. "Het is waar dat FVD zich qua standpunten heeft ontwikkeld tov de beginjaren."
Maar daar is een reden voor. "Het vertrouwen in de autoriteiten, instituties en media is (verder) afgenomen," legt hij uit. "Vooral naar aanleiding van het coronabeleid."
Edoch, het standpunt dat niemand daarop gereageerd heeft is je reinste onzin. "Dat was een van de redenen waarom mensen zich afsplitsten," gaat Dekker verder. "Niet iedereen is Baudet dus blijven volgen zoals je stelt."
Stemmen trekken
Een andere X-gebruiker stelt daarop dat hij vermoedt dat het veranderende standpunt voortkomt uit een wens van FVD om meer stemmen te krijgen bij de aankomende verkiezingen. De partij zou dan zeker wat moslimstemmen targeten.
Ook daarop reageert Dekker rustig én informatie.
"Wij zijn weinig met het ‘stemmen krijgen’ bezig," stelt hij. "Misschien wel té weinig. We passen zeker ons standpunt niet aan om stemmen te krijgen."
Voor de duidelijkheid legt Dekker daarop uit dat FVD'ers hun standpunten natuurlijk wél willen communiceren. "We proberen natuurlijk wél om onze gezichtspunten over de bühne te krijgen," schrijft hij. "Op alle denkbare manieren. Terwijl we door BigTech en de mainstream media enorm worden beperkt. Maar wat we niet -en soms misschien te weinig- doen is formuleringen kiezen die het qua toon ‘goed doen’ bij het grote publiek."
De waarheid
Natuurlijk is het volstrekt bezopen om FVD ervan te beschuldigen dat de partij standpunten in zou nemen met de bedoeling om meer stemmen te trekken. Als één partij daar inderdaad eerder te weinig dan te veel mee bezig is, dan is het FVD.
FVD'ers - Thierry Baudet, Gideon van Meijeren, Simone Kerseboom, Ralf Dekker, Pepijn van Houwelingen en al die anderen - vinden het eerst en vooral belangrijk om de waarheid te ontdekken en die vervolgens te communiceren. Daar is het ze om te doen. Natuurlijk hopen ze dat die waarheid zoveel mogelijk zetels oplevert, maar het doel is het verkondigen van de waarheid en zich verzetten tegen onderdrukking. Als dat 2 zetels oplevert in plaats van 20 dan is dat maar zo.
Dát is het uitgangspunt van FVD. De kritiek over "electoraal succes" is ronduit achterlijk.
En ja, dat geldt ook voor de andere kritiek, namelijk over het veranderen van standpunt. Dat is geen zwakte, maar een kracht van FVD. Welke andere partij is continu bezig naar de feiten te kijken en ze opnieuw af te wegen? Welke andere partij heeft die eerlijkheid?
Geen enkele. En dat is precies waarom de FVD-aanhang er niet negatief op reageert. De aanhang die nu over is bij FVD is namelijk net zo. Ook zij onderzoeken alles continu. Ook zij zijn bereid om hun mening bij te stellen als ze nieuwe informatie krijgen... en ook zij zijn nog kritischer geworden de afgelopen jaren door het wanbeleid van de staat en de continue groei van de dictatoriale controlestaat.