armand1
Armand Sag is historicus en Turkije-kenner. Hij schrijft voor DDS updates over Turkije. Bron: Armand Sag

-Armand Sag- Woede in Turkije over lage stijging minimumloon

Buitenland26 dec , 9:45

Voor De Dagelijkse Standaard (DDS) schrijft academicus Armand Sag om de dag een rapportage over wat er in Turkije gebeurt. Dat is van groot belang voor ons in Nederland, aangezien Turkije een sleutelpositie vervult in de immigratiestromen van het Midden-Oosten naar Europa, vanwege het simpele feit dat Turkije het tweede leger van de NAVO is, en natuurlijk omdat er veel Nederturken zijn die een band hebben met Turkije. Daarnaast is Turkije een regionale supermacht in het Midden-Oosten.

Nieuw minimumloon

Eindelijk is het hoge woord eruit: het minimuminkomen in Turkije zal met 30% stijgen tot 22.104 Turkse Lira per maand (ongeveer 614 euro). In het jaar 2002 was het minimuminkomen nog 184 Turkse Lira, maar kwam dat destijds overeen met ongeveer 90 euro per maand.

Daarnaast zijn er nieuwe wetten gekomen voor ambtenaren die beloond worden voor hun lange dienst van staat bij de overheid. Zo moeten ambtenaren die acht jaar lang in loondienst zijn en geen enkele disciplinaire straf hebben ontvangen in die periode, een schaal hoger komen.

Extreme inflatie

Ook wil Turkije de strijd aangaan met de woekerende inflatie en in dat kader zijn er voor het jaar 2025 acht vergaderingen ingepland om zo de inflatie nauw in de gaten te houden en er direct beleid op te kunnen maken.

President Erdoğan benadrukte ook dat hij het komend jaar cultuur en kunst extra aandacht gaat geven. Zo wil hij op acht verschillende velden prijzen uitreiken voor bijvoorbeeld de kunstenaar die zich het meest inzet voor het opzetten van een bibliotheek.

Oppositie is woest

De oppositie, onder leiding van CHP-leider Özgür Özel, vindt het nieuwe minimuminkomen veel te weinig en roept op tot een algehele boycot om zo de werknemers hun recht te laten verkrijgen. Ook belangenorganisatie van gepensioneerden zijn boos omdat de pensioenen in stappen stijgen waardoor gepensioneerden de eerste zes maanden van het nieuwe jaar een uitkering zullen krijgen die onder de armoedegrens uitkomt.

Kritiek uit de samenleving

Een activist die op social media platform X president Erdoğan had bekritiseerd omtrent het minimuminkomen is kort aangehouden, verhoord en weer vrijgelaten. Eerder was dezelfde jongeman ook al aangehouden toen hij op zijn X-account de Russische president Vladimir Putin had uitgescholden.

Ook vanuit andere hoeken komt er kritiek op Erdoğan, de voornaamste is dat hij niet open stond voor argumenten over waarom het minimuminkomen hoger moest zijn. Voorzitter Ergün Atalay van de grootste Turkse vakbond, TÜRK-İŞ, zegt dat hij niet meer uitgenodigd wil worden voor gesprekken over het minimuminkomen omdat er toch niks gedaan wordt met zijn input.

CHP-leider Özgür Özel zinspeelt zelfs op vervroegde verkiezingen. CHP lijkt gelijk te hebben met zijn kritiek omdat de verhoogde lonen van 30% verbleken met de gestegen huurprijzen van 60,45%. Het minimuminkomen is dus niet voldoende om huur te betalen in steden zoals İstanbul, Ankara, en İzmir.

AKP stijgt in de peilingen

Toch heeft de regerende AKP weer een voorsprong in de peilingen gekregen op oppositiepartij CHP terwijl de laatste maanden het vooral CHP was die zijn voorsprong verder uitbouwde. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou 30,8% van de bevolking toch op AKP stemmen en slechts 28,7% op CHP.

Dit is een grote klap voor CHP en schijnt voort te komen uit de toenaderingspoging van AKP naar verschillende delen van de maatschappij. Zo zijn 31 militairen die betrokken waren bij de vermeende couppoging in 2016, en eerder tot levenslang waren veroordeeld, in hoger beroep allemaal vrijgesproken. Met de dood van de vermeende coupleider Fethullah Gülen, lijkt Erdoğan nu toch toenadering te zoeken tot zijn volgelingen om de strijdbijl te begraven.

Armand Sağ (Utrecht, 1984) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast studeerde hij Turkologie (minor) en Internationale Betrekkingen (master) aan de Universiteit Utrecht. Hij is momenteel bezig met zijn proefschrift “Historiography and nation-building in modern Turkey” ter verkrijging van de graad van doctor (Ph.D.) terwijl hij werkt als senior onderzoeker bij het Instituut voor Turkse Studies in Utrecht. In dat kader zijn al verscheidene publicaties van zijn hand verschenen: Historie en Meer: Overpeinzingen van een historicus (2011), Omwentelingen in het Midden-Oosten: Perceptie en Gevolgen (2012; als co-auteur), Leergrammatica van het Turkije-Turks: Antwoorden (2013), Nation-building and historiography in modern Turkey: Anatolia, the Balkan and geographical emphasis (2015), Erdoğan: Perceptie, Reflectie, Analyse (2017, als co-auteur) en nog vele andere publicaties.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten