PVV'er Vicky Maeijer in de Tweede Kamer. Ze is staatssecretaris, maar wordt beschuldigd van plagiaat. Bron: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

PVV-staatssecretaris Maeijer onderzocht door universiteit: 'Plagiaat gepleegd in masterscriptie'

Politiek29 nov 2024, 8:00

De Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit in Rotterdam doet onderzoek naar de masterscriptie van PVV-staatssecretaris Vicky Maeijer. De reden? Uit onderzoek zou blijken dat mevrouw grote delen van haar scriptie letterlijk heeft overgenomen van andere onderzoekers. Dit zonder bronnen te vermelden en zonder duidelijk te maken dat het niet haar eigen ideeën zijn, maar die van derden. Oeps.

Het onderzoek naar de scriptie van Maeijer is verricht door BNR. Dat is niet verrassend. BNR is immers een links nieuwsmedium. Bij dat soort organisaties zijn ze niet geïnteresseerd in de handel en wandel van D66'ers, GroenLinksers, PvdA'ers en andere linksen... Maar alleen in wat PVV'ers, FVD'ers, en andere echt rechtse opiniemakers dan wel politici doen.

Maar goed, dat betekent natuurlijk niet dat het mogelijke wangedrag van Maeijer dan maar onder het tapijt geveegd moet worden. BNR onderzocht haar scriptie en concludeerde: grote delen ervan zijn gejat van anderen. Vervolgens is dat allemaal voorgelegd aan deskundigen. Die zijn ongetwijfeld net zo links als de redactie van BNR, maar helaas maakt dat inhoudelijk wat hun beschuldigingen betreft niet zo heel veel uit. Ook zij zeggen namelijk: dit is plagiaat.

Als gevolg hiervan gaat de voormalige universiteit van Maeijer de boel nu onderzoeken. Daarvoor zal ze ongetwijfeld zelf ook op het matje geroepen worden. Ze zal zich dan moeten verdedigen en moeten uitleggen waarom ze delen van anderen heeft gestolen - of waarom de beschuldigingen niet kloppen en de letterlijke overeenkomsten met anderen slechts toeval zijn.

Ongelooflijk genoeg heeft Maeijer haar masterscriptie in 2009 afgerond. Dat is dus 15 jaar geleden. Maar, zegt de universiteit terecht, "[i]n de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) is geen verjaringstermijn voor fraude opgenomen." Zelfs als het vijftig (!) jaar geleden was, dan had de universiteit het nog altijd moeten onderzoeken.

Natuurlijk is de hypocrisie enorm. De kans dat linkse politici plagiaat hebben gepleegd maar daar nooit voor onderzocht zijn is werkelijk enorm - zeker linkse politici van boven de 50. Toen was er immers nog geen internet, toen zij afstudeerden, en dus was de kans erg klein dat je gepakt werd. De reden dat de straffen voor plagiaat in de academische wereld zo serieus zijn is daar aan gelinkt: het gebeurde te veel én het was moeilijk op te sporen. Dan maar mensen afschrikken met harde straffen.

Harde straffen

Wat dit betekent? Nou, dat gaat heel ver. Als geconcludeerd wordt dat ze plagiaat heeft gepleegd, dan verliest ze haar mastertitel vrijwel zeker. En dat heeft natuurlijk weer impact op haar huidige baan als staatssecretaris - en op wat ze daarna kan doen.

De straffen van plagiaat kunnen variëren afhankelijk van de universiteit en de ernst van het plagiaat, maar mogelijke gevolgen zijn:

  • Afwijzing van de scriptie: De scriptie kan worden afgekeurd, waardoor Maeijer niet kan afstuderen totdat ze een nieuwe, originele scriptie heeft geschreven.
  • Cijferverlaging of onvoldoende: Ze kan een lager cijfer krijgen of een onvoldoende voor het vak of de scriptie. In dit geval zal dat vrijwel zeker niet de straf zijn, omdat het om een masterscriptie gaat en het 15 jaar geleden gebeurd is.
  • Disciplinaire maatregelen: Dit kan variëren van een officiële waarschuwing tot schorsing of zelfs verwijdering van de opleiding of universiteit. Ook dit zal de straf niet zijn; ze is immers al 15 jaar 'afgestudeerd'.
  • Aantekening in haar academische dossier: Een disciplinaire aantekening kan negatieve gevolgen hebben voor toekomstige studie- of carrièremogelijkheden.
  • Intrekking van een behaald diploma of graad: In extreme gevallen kan een diploma of graad worden ingetrokken als achteraf blijkt dat er plagiaat is gepleegd. Dit zal vrijwel zeker het geval zijn met Maeijer als Erasmus tot dezelfde conclusie komt als BNR en onderzoekers.
  • Juridische consequenties: Hoewel zeldzaam, kunnen er juridische stappen worden ondernomen, vooral als er sprake is van auteursrechtschending.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!

In het geval van Maeijer is de kans groot dat, als Erasmus het eens is met BNR, dat ze haar mastertitel moet inleveren - en mogelijk zelfs dat er juridische gevolgen aan verbonden worden. Daarnaast gaat het natuurlijk om een opleiding rechten, wat het nog erger maakt allemaal. Ze heeft dan zelf de wet immers met voeten getreden terwijl ze a) een master kreeg in de rechten en b) momenteel staatssecretaris is.

Het is te hopen voor deze dame dat het allemaal zwartmakerij blijkt te zijn. Als dat niet zo is - en, laten we eerlijk zijn, het onderzoek van BNR laat eigenlijk weinig twijfel hierover bestaan, omdat plagiaat heel makkelijk is aan te tonen met behulp van moderne onderzoeksmethodes - dan is haar carriere in de politiek vrijwel zeker voorbij.

DDS heeft een NIEUWE Dagelijkse Nieuwsbrief. Abonneer je GRATIS en voor niets op deze NIEUWE dagelijkse nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is beter dan de oude nieuwsbrief: 1) we doen het in house dus zijn niet afhankelijk van anderen en 2) de layout en indeling van deze nieuwsbrief is veel handiger. Abonneer je dus. Gratis. Vandaag nog!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten